У бою під Горлівкою загинув Тихон Курбатов, взводний батальйону “Айдар”

доповнено

На Донбасі внаслідок обстрілів з боку російських окупаційних військ у неділю, 25 серпня, загинув український військовий, командир взводу окремого штурмового батальйону “Айдар” ЗСУ Тихон Курбатов, позивний “Тихий”, мешканець Сєвєродонецька, що на Луганщині.

Про смерть Тихона першим повідомив у соцмережі журналіст Юрій Бутусов.

“Сьогодні, 25 серпня, загинув смертю хоробрих командир взводу 24-го батальйону “Айдар” 53-ї механізованої бригади – позивний “Тихон”, – написав Бутусов у “Фейсбуці”.

“Загинув в результаті обстрілу з кулемета під Горлівкою. Противник в бою також активно застосовував автоматичні гранатомети, всіляко перешкоджав евакуації. Зрозуміло, дії ворога не залишилися без відповіді, бій під Горлівкою триває”, – зазначив журналіст у вечірньому дописі.

“Чудова людина, воїн, громадянин. Без перебільшення – уважний до товаришів, до підлеглих, обов’язковий, утворений, мотивуючий, він мав величезний авторитет і повагу в батальйоні”, – розповів він про Тихона.

Тихон Курбатов – старший сержант. 17 травня 2019 року нагороджений медаллю “За військову службу Україні” (один з останніх указів президента Порошенка).

“Тихон народився 3 травня 1993 року. Мешкав у Сєверодонецьку. У нього залишилися батьки”, – написала в соцмережі волонтерка “Книги пам’яті полеглих за Україну” Оксана Трапезун.

Курбатов Тихон

За словами Бутусова, загиблий – єдиний син у старенької матері.
Збір допомоги – на картку 4149499117850444 (Нікішин Костянтин, близький друг).

“Окрім того, 25 серпня отримали бойові поранення два бійці 24-ї бригади – їх обстріляли з автоматичного гранатомета в Мар’їнці. І ще один воїн поранений у 72-й бригаді”, – додав Бутусов.

Про бойову втрату, не називаючи її, повідомив на ФБ-сторінці також 24-й окремий штурмовий батальйон “Айдар” 53 омбр ЗСУ.

Раніше цього дня пресцентр штабу Об’єднаних сил інформував про чотирьох поранених унаслідок обстрілів, один з яких помер від ран під час евакуації.

“25 серпня в районі проведення операції Об’єднаних сил під час ворожих обстрілів чотири військовослужбовці Збройних сил України отримали поранення різних ступенів важкості.
На жаль, під час евакуації до медичного закладу один з наших побратимів від отриманих поранень помер. Інші військовослужбовці вже перебувають під наглядом медичних спеціалістів”, – повідомив пресцентр ОС.

Командування Об’єднаних сил висловило співчуття рідним та близьким загиблого.

У вечірньому зведенні пресцентру ОС (станом на 19:00) ішлося про те, що з початку доби 25 серпня збройні формування Російської Федерації та її найманці 7 разів порушили режим припинення вогню. Зокрема, в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Північ” (Луганський напрямок), противник здійснив два обстріли позицій Об’єднаних сил: поблизу Шумів, під окупованою Горлівкою, з напрямку району “Шахта 6-7” – з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та снайперської зброї; в районі Золотого-4 з напрямку Золотого-5 – з великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Похорон – 28 серпня в Сєвєродонецьку.

Раніше бойовою втратою 25 серпня було названо Олега Собка з 35 обрмп. За уточненими даними, його кульове поранення, що призвело до загибелі – небойова втрата.

Читайте також:
Ціна Незалежності: 71 загиблий воїн 2019 року. ФОТО

За даними “Новинарні“, позивний “Тихон” – дев’ята бойова втрата ОС з початку “всеохопного хлібного перемир’я” і сьома – в серпні.

21 липня від підриву на мінах біля Щастя загинули Семер Румигін і Микита Скітченко із 25 опдбр.

6 серпня внаслідок обстрілу біля Павлополя загинули четверо військовослужбовців 36-ї окремої бригади морської піхоти – старший матрос Олександр Шарко, матрос Владислав Рак, солдат Сергій Шандра та матрос Василь Курдов.

10 серпня на Світлодарській дузі внаслідок підриву на фугасі поліг молодший лейтенант Нацгвардії Роман Романенко “Біч” (полк “Азов”). Бойовики віддали його тіло лише на третій день.

14 серпня в результаті обстрілу під Хутором Вільний на Луганщині загинув боєць 72 омбр солдат Василь Євстигнєєв.

Як інформувала “Новинарня“, на виконання рішення, ухваленого в Мінську під час засідання Тристоронньої контактної групи, з 00 годин 01 хвилин за київським часом 21 липня 2019 року вздовж всієї лінії розмежування в районі проведення ООС у Донецькій та Луганській областях було оголошено “режим тиші”, що передбачає обопільне припинення ведення вогню з будь-яких видів озброєння. Перемир’я запроваджено на необмежений термін.

За перші 10 днів перемир’я (до 30 липня включно) штаб ООС заявляв загалом лише про дев’ять обстрілів з боку бойовиків, а 31 липня – одразу 11 за добу.
За оцінками волонтерів InformNapalm, збільшення кількості обстрілів на фронті – не загострення, а відображення повсякденної дійсності, адже перед цим в ОС занижували дані щодо ворожої активності під час перемир’я.
Водночас начальник Генштабу ЗСУ Руслан Хомчак наполягає на дієвості угоди про перемир’я.

Читайте також:
“Хлібне перемир’я” принесло значні результати, – Сайдік

14 загиблих героїв липня. ІСТОРІЇ, ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна