InformNapalm: Збільшення кількості обстрілів на фронті – не загострення, а відображення дійсності

 

Волонтери міжнародної спільноти InformNapalm зібрали інформацію про порушення, здійснені військовими формуваннями російської гібридної армії на Донбасі з пресрелізів пресцентру Операції об’єднаних Сил (ООС) та звітів Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ в Україні, також зведення Міноборони України щодо ситуації в районі проведення Операції об’єднаних сил в хронологічному порядку.

Як повідомляє “Новинарня“, опрацьовуючи звіти, волонтери звернули увагу, що пресцентр ООС не повідомляє про всі обстріли зі сторони ворога. Відтак, збільшення кількості обстрілів останніх звітах штабу ООС – не загострення, а відображення дійсності після “магічного інформаційного пенделя”.

“ОБСЄ фіксує більше обстрілів з боку окупантів, ніж про це повідомляє у своїх звітах прес-центр ООС. І якщо різну кількість обстрілів у звітах ОБСЄ та ООС ще можна пояснити різною методологією підрахунків, то відсутність інформації про обстріли наштовхує на думку, що прес-центр ООС намагається більш позитивно оцінити “перемир’я”, ніж міжнародні спостерігачі, – йдеться в повідомленні.

Інфографіка: Тексти

InformNapalm звернувся до пресцентру ООС з проханням прокоментувати різницю у повідомленнях, але поки не отримав ніяких коментарів. Але отримали неофіційні коментарі від представника ОБСЄ.

“Він зазначив, що загалом у ОБСЄ та ООС різна методологія розрахунків. Наприклад, ООС рахує 1 обстріл (в якому може бути багато розривів) за 1 порушення припинення вогню, а ОБСЄ рахує кожний окремий інцидент застосування зброї”, – кажуть волонтери.

Але це не пояснює, за їхніми словами, наприклад, чому коли ООС повідомляли, що взагалі все було тихо, то у звітах ОБСЄ все ж таки вказували на порушення з боку бойовиків.

“Не ображайтеся, панове офіцери пресцентру, але треба ж передавати всю інформацію про злочини ворогів, а не «вигороджувати» окупантів!“, – резюмував засновник та волонтер міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm Роман Бурко.

Як інформувала “Новинарня“, Хомчак каже, що бойовики поодинокими обстрілами не зривають Мінські домовленості. 

Читайте також:
Доба ООС: 5 ворожих обстрілів, один воїн ЗСУ поранений

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна