Виставу “Номери” за п’єсою Олега Сенцова покажуть по телебаченню

 

У п’ятницю, 7 грудня, телеканал UA: Культура покаже телеверсію вистави “Номери” за п’єсою Олега Сенцова.

Про це повідомляє Zaxid.net.

Прем’єра вистави за п’єсою незаконно ув’язненого в Росії українського режисера відбудеться 7 грудня у Києві. Глядачі інших міст у той самий час зможуть подивитися її по телебаченню. Телеверсія була знята під час одного з допрем’єрних показів.

Роботу над п’єсою Сенцов розпочав у 2011 році, дописував і редагував текст уже в ув’язненні. Продюсер Анна Паленчук отримала “Номери” від сестри Олега Наталії Каплан, за інсценування взялася, щойно закінчила роботу над книжкою про режисера – навесні цього року.

П’єса переносить глядачів в утопічний світ десяти персонажів, кожен з яких має порядковий номер та підкоряється верховному богу – Нулю. Вони звикли щодня виконувати одні й ті самі автоматизовані процеси: бігти по колу, їсти, спати. Герої існують за законом інерції, аж доки серед них не з’являється одинадцятий номер, який змушує замислитись, чи має сенс підпорядкування безглуздим одноманітним правилам.

Олег Сенцов надав творчу свободу режисерці Тамарі Труновій та продюсеру Анні Паленчук. Свої ремарки він надсилав письмово разом з остаточним варіантом п’єси, наполягав лиш на тому, що результат має бути смішним та гротескним.

“Також розпочато роботу над екранізацією п’єси, там Олега буде значно більше: він тримає постійний зв’язок з режисером Ахтемом Сеітаблаєвим і дає свої чіткі інструкції”, – зазначила Анна Паленчук.

Як повідомляла “Новинарня“, українського режисера, активіста “Автомайдану” Олега Сенцова затримали в окупованому РФ Криму 10 травня 2014 року. Російські силовики звинуватили його в підготовці терактів, засудивши до 20 років позбавлення волі. Його соратник Олександр Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали.

14 травня 2018 року в колонії ВК-8 “Білий ведмідь” у місті Лабитнангі Ямало-Ненецького округу РФ Сенцов оголосив голодування, вимагаючи звільнити всіх українських політв’язнів Кремля. Він заявив, що йтиме до кінця.

У червні російська влада двічі не пустила на побачення з Сенцовим українську уповноважену з прав людини Людмилу Денисову.

12-13 липня в інтернеті з’явилися перші за два з половиною роки кадри відео, на яких можна побачити українця Олега Сенцова в російській тюрмі.
9 серпня російська омбудсманка оприлюднила його фото з колонії.

19 липня адвокат розповів, що після другої кризи фізичного стану Олег почав приймати дві ложки поживної суміші на день.

Мати Сенцова подала президенту РФ прохання про помилування сина.
Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд подав офіційне прохання до президента Росії Володимира Путіна помилувати Сенцова, але Кремль відмовив.

Адвокат Сенцова Дмитро Дінзе розповідав, що в ув’язненого українського режисера погіршився стан здоров’я, та він відмовляється припиняти голодування.

11 серпня у ФСІН Росії цинічно порахували, скільки витрачають у колонії в Лабитнангі на лікарське забезпечення та медичний супровід Сенцова.

З вимогою негайно звільнити Сенцова до Росії неодноразово зверталися міжнародні організації, західні уряди, митці й активісти в усьому світі.
Міська рада Парижа зробила Сенцова почесним громадянином міста

Наприкінці вересня через погіршення здоров’я Олега вивозили із зони до цивільної лікарні Лабитнангі та показали фото його обстеження.

5 жовтня заступник директора Федеральної служби виконання покарань Росії генерал-лейтенанта Валерій Максименко заявив, що Сенцов припиняє голодувати з 6 жовтня, і його виводитимуть із голодування московські дієтологи.

Олег підтвердив це в листі, зазначивши, що альтернативою було його примусове годування. Він вибачився перед тими, “кого підвів”.

7 жовтня речниця зовнішньополітичної служби ЄС оголосила вимогу до Росії надати Сенцову лікування та випустити його і всіх українських політв’язнів.

Олег Сенцов – перший українець, який отримав премію імені Андрія Сахарова “За свободу думки” від Європейського парламенту. Офіційна церемонія вручення премії, присвяченої боротьбі за права людини, відбудеться на грудневому засіданні Європарламенту.

Читайте також:
Глава МЗС Польщі в Києві вручив премію для Сенцова “За людську гідність”

Сенцов відновлюється після голодування, а “курка за день” – брехня

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна