Рада ухвалила закон про припинення “великого договору” з Росією

 

Верховна Рада ухвалила закон “Про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією”, внесений президентом Петром Порошенком.
За ухвалення відповідного рішення проголосували 277 народних депутатів.

Закон встановлює, що дія Договору про дружбу з РФ буде припинена з 1 квітня 2019 року.

Передбачається, що припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією з огляду на його тривале істотне порушення з боку РФ та відповідно до статті 40 цього Договору дозволить належним чином та ефективно захистити національні інтереси України у міжнародних відносинах.

Схвалення проекту Закону відповідно до статті 24 Закону України “Про міжнародні договори України” дозволить завершити внутрішньодержавні процедури, необхідні для припинення дії Договору у зв’язку із завершенням чергового десятирічного періоду 31 березня 2019 року.

Читайте також:
Усі справи проти РФ уже в судах, договір про дружбу можна розривати, – Зеркаль

17 вересня президент ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 6 вересня щодо припинення дії “Великого договору”.

МЗС України 22 вересня надіслало Росії повідомлення про непродовження Договору про дружбу, співробітництво і партнерство.

Так званий “великий” договір було підписано 31 травня 1997 року президентами України – Леонідом Кучмою та РФ – Борисом Єльциним терміном на 10 років (з подальшою автоматичною пролонгацією документа, якщо сторони не висловляться проти). Він набув чинності 1 квітня 1999 року.

Згідно з договором, між Україною і Російською Федерацією закріплювався принцип стратегічного партнерства, визнання непорушності наявних кордонів, поваги до територіальної цілісності та взаємного зобов’язання не використовувати свою територію на шкоду безпеці іншої сторони.

Читайте також:
Порошенко про великий договір з Росією: він не розривається,
а не продовжується

Описки і штампи. МЗС Росії “привітало” Україну із 20-річчям
Договору про дружбу

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.