Порошенко про великий договір з Росією: він не розривається, а не продовжується

 

Президент Петро Порошенко заявив, що “великий” договір про дружбу, співробітництво і партнерство з Росією не розривається, а припиняє свою дію через його непродовження.
Про це він повідомив під час зустрічі з лідерами фракцій Верховної Ради в адміністрації президента в понеділок, 3 вересня, напередодні нової сесії ВР.

“Наголошую, що він (договір – “Н”) не розривається, оскільки це складна і довга процедура, а він припиняє свою дію в зв’язку з непродовженням”, – сказав Порошенко.

За його словами, прийняття відповідного рішення є винятково компетенцією президента України.

“Я планую найближчим часом з цього приводу після внесення пропозицій Міністерством закордонних справ провести засідання РНБО і в термін до 30 вересня спрямувати за своїм підписом повідомлення РФ про непродовження дії зазначеної угоди”, – зазначив президент, додавши, що це рішення не потребує голосування в парламенті.

“Але, безумовно, я хотів би провести з цього приводу консультації для того, щоб врахувати позицію, думку парламенту і РНБО”, – зауважив глава держави.

Раніше, під час наради з керівниками закордонних дипломатичних установ України, заявив, що доручив МЗС України готуватися до розриву базового договору про дружбу з РФ.

Міністерство закордонних справ України підготувало пропозиції для президента щодо виходу з органів СНД та денонсації Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Росією.

Сам Порошенко у квітні заявляв, що запропонує Верховній Раді припинити дію лише окремих положень договору про дружбу з Росією. Водночас він казав, що скасовувати увесь договір не можна, адже там є важливі для України положення про взаємну повагу територіальної цілісності і непорушності існуючих між ними кордонів.

Договір було підписано 31 травня 1997 року терміном на 10 років (з подальшою автоматичною пролонгацією документа, якщо сторони не висловляться проти). Він набув чинності 1 квітня 1999 року.
Згідно з договором, між Україною і Російською Федерацією закріплювався принцип стратегічного партнерства, визнання непорушності наявних кордонів, поваги до територіальної цілісності та взаємного зобов’язання не використовувати свою територію на шкоду безпеці іншої сторони.

Читайте також:
Описки і штампи. МЗС Росії “привітало” Україну із 20-річчям
Договору про дружбу

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна