У зв’язку з мобілізаційним законом у травні правила перетину кордону можуть змінитися, – пояснення ДПСУ

Правила перетину кордону можуть змінитися відповідно до норм нового мобілізаційного закону, який набере чинності 18 травня.

Про це під час брифінгу в медіацентрі “Україна–Укрінформ” 2 травня повідомив речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко.

“У законодавстві прописано, що уряд має привести свої нормативні документи відповідно до вимог закону про мобілізацію. І найближчим часом, а закон набере чинності 18 травня, відповідно, варто очікувати, що все ж таки в правила перетину кордону можуть бути внесені зміни. Я не можу достеменно сказати, які вони будуть, чого вони стосуватимуться. Але зважаючи, що також у статтю 23 Закону України «По мобілізацію та мобілізаційну підготовку» були внесені зміни щодо умов відстрочки від призову, то варто очікувати, що певні, хоч і не кардинальні зміни, але можуть бути внесені в правила перетину державного кордону”, – зазначив Демченко.

Представник ДПСУ пояснив, як наразі, згідно з чинними правилами, відбувається перетин кордону громадянами, які, зокрема мають відстрочку та бронювання від призову.

“Власне і зараз, відповідно до тих правил, які діють, ті, хто має відстрочку, певні категорії також можуть перетинати кордон. Це, відповідно, стосується і багатодітних батьків, у кого на утриманні є троє й більше дітей до 18 років. Вони й зараз мають відстрочку, і чітко прописано в правилах, що вони можуть перетнути кордон. Ті, хто заброньований, вони також можуть перетнути кордон, але при наявності відповідного наказу Міністерства економіки про їхнє бронювання і коли вони слідують або у службове відрядження, або у відпустку, і при наявності відповідних документів”, – додав Демченко.

Читайте також:
Чоловіки мобілізаційного віку зможуть отримати паспорти тільки в Україні, – постанова Кабміну

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна