Порошенко вніс до ВР законопроект про припинення “великого договору” з Росією

 

Президент Петро Порошенко вніс до Верховної Ради законопроект про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією (№0206).
Про це під час Погоджувальної ради парламенту в понеділок, 3 грудня, повідомила представник президента у ВР Ірина Луценко.

Депутатка від БПП висловила думку, що парламент “зможе підтримати відповідно до процедури таку дію”.

На сайті парламенту вказано, що президентом внесений такий законопроект, але його текст ще не оприлюднено.

Як інформувала “Новинарня“, на пропозицію МЗС президент Порошенко підписав указ щодо припинення договору про дружбу з Росією 17 вересня.
30 вересня Російську Федерацію було поінформовано про це нотою МЗС України.

Повідомлялося також, глава держави внесе до парламенту законопроект у відповідності до статті 24 Закону України “Про міжнародні договори України”.

Читайте також:
Усі справи проти РФ уже в судах, договір про дружбу можна розривати, – Зеркаль

Так званий “великий” договір було підписано 31 травня 1997 року президентами України – Леонідом Кучмою та РФ – Борисом Єльциним терміном на 10 років (з подальшою автоматичною пролонгацією документа, якщо сторони не висловляться проти). Він набув чинності 1 квітня 1999 року.

Згідно з договором, між Україною і Російською Федерацією закріплювався принцип стратегічного партнерства, визнання непорушності наявних кордонів, поваги до територіальної цілісності та взаємного зобов’язання не використовувати свою територію на шкоду безпеці іншої сторони.

Читайте також:
Порошенко про великий договір з Росією: він не розривається,
а не продовжується

Описки і штампи. МЗС Росії “привітало” Україну із 20-річчям
Договору про дружбу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна