Росія атакувала кораблі ВМСУ, бо в Києва були офіційні наміри підірвати Керченський міст, – речник Путіна

 

Речник президента РФ Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що Росія атакувала українські кораблі в Керченській протоці нібито через “офіційні заяви Києва” про наміри підірвати Кримський міст.

Як передає “Новинарня“, таку заяву Пєскова поширила урядова агенція ТАСС.

Прес-секретар Путіна таким чином коментував переговори президента Росії щодо керченського інциденту із главами Німеччини та Франції на саміті “Великої двадцятки” в Буенос-Айресі.

Представника Кремля запитали про паралелі між полоненими моряками ВМСУ й іншими українськими громадянами, які опинися в акваторії окупованого Криму.

“Ви говорите про абсолютно різні події”, – сказав Пєсков.

“Всі ми були свідками офіційних заяв у Києві про те, що вони хочуть знищити міст через Керченську протоку. Були такі заяви офіційні? Були”, – збрехав речник Путіна.

“І на тлі цих заяв ми з вами бачимо – військові кораблі українського флоту, що увійшли в територіальні води Росії і вдаються там до провокувальних дій”, – сказав Пєсков, наголосивши, що “це вже не плавці біля берегів Криму“.

Пєсков ще раз цинічно виголосив позицію Кремля, нібито моряки не є “полоненими”. 

“Немає війни, по-перше. Є українські військовослужбовці, які перетнули державний кордон Російської Федерації і ще в російських водах там хуліганили”, – сказав він.

За словами речника Кремля, на зустрічі з Еммануелем Макроном у п’ятницю Путін “схематично продемонстрував” своє бачення атаки РФ на українські кораблі в Керченській протоці.

“Таку схему він намалював дійсно”, – сказав Пєсков.

Читайте також:
Карта від МінТОТ: наші кораблі захопили у нейтральних водах

Він додав, що і Меркель, і Макрон цікавилися у Путіна, що необхідно зробити для звільнення затриманих моряків і які перспективи цих військових.

На зустрічі “Меркель говорила про своє бажання сприяти розв’язанню цієї ситуації”.

При цьому речник Кремля заявив, нібито слово “посередництво” не звучало.

“Навряд чи воно можливе, тому що тут йдеться про порушення державних кордонів, про судовий розгляд, про слідчі дії, які ведуться відносно порушників, тому не можна говорити про якесь посередництво, але бажання всіх – сприяти вирішенню цієї ситуації, при тому що всі вони чують слова президента, про те, що це провокація, спровокована і обумовлена ​​електоральною ситуацією, передвиборною ситуацією в Україні “, – заявив Пєсков.

“Путін також роз’яснював, що мова йде про рішення суду, про слідчі дії, і тому на це піде певний час”, – заявив натомість речник глави РФ.

Нагадаємо, Дональд Трамп відмовився від зустрічі з Путіним на саміті G20 в Аргентині через агресію Росії проти українських кораблів на Азові.

Читайте також:
Україна оточена 80-тисячним угрупованням військових РФ

Як інформувала “Новинарня“, 23-25 листопада корабельна група Військово-Морських сил ЗС України у складі двох нових малих броньованих артилерійських катерів (МБАКів) “Бердянськ” і “Нікополь” та рейдового буксира “Яни Капу” здійснювала плановий перехід з Одеси до Азовського моря, де в Бердянську й Маріуполі створюється українська військово-морська база.
Про намір здійснювати перехід заздалегідь було поінформовано російську сторону відповідно до міжнародних норм з метою забезпечення безпеки судноплавства.

Проте, всупереч Конвенції ООН з морського права та Договору між Україною і Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки, прикордонні кораблі РФ – катери типу “Соболь”, пскр “Дон”, катери типу “Мангуст”, мпк “Суздалец” – здійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України”.

Приблизно о 8:30 ранку 25 листопада ПСКР “Дон” двічі таранив буксир “Яни Капу”, пошкодивши йому один із двох головних двигунів. Унаслідок навалу інший російський прикордонний корабель, “Ізумруд”, отримав пробоїну й почав боротися за живучість. Було пошкоджено також “Дон”.

Надалі вісім суден РФ тримали український ордер у Керченській протоці на підході до Кримського мосту. Росіяни перегородили фарватер під мостом старим суховантажем і попередили про застосування зброї та спецназу.

Близько 20-ї години, коли конвой уже вирішив повертатися до Одеси, росіяни відкрили вогонь на ураження по українських суднах і захопили моряків у полон.

За інформацією ВМСУ, шість українських моряків отримали поранення, з них двоє – важкі. Допомогу їм надавали росіяни.

Росія визнала факт нападу на українські кораблі, які нібито “порушили державний кордон РФ” та “здійснювали небезпечні маневри”. Це перший факт офіційного визнання військової агресії Росії проти України з початку війни 2014 року.

Рада нацбезпеки прийняла рішення про запровадження воєнного стану. 26 листопада президент Петро Порошенко видав указ, а Верховна Рада затвердила воєнний стан у десяти прикордонних областях терміном на 30 днів.

Генштаб ЗСУ оприлюднив радіоперехоплення розмов офіцерів РФ під час атак на українські кораблі.

Також стало відомо, що російський депутат анонсував напад на катер ВМСУ ще за три дні до інциденту

Командувач ВМСУ Ігор Воронченко не підтвердив застосування українцями зброї проти агресорів у Керченський протоці.

ЗМІ спершу опублікували список 23 полонених моряків. Згодом стало відомо, що їх 24, з них два співробітники СБУ.
27-28 листопада підконтрольні РФ суди в Сімферополі й Керчі заарештували їх усіх на два місяці за нібито “кримінальне правопорушення” (до 25 січня 2019 року).

Надалі військовополонених перевезли до Москви. До них немає доступу адвокатів і консулів.

Читайте також:
“Україна попросить немовлят на сніданок – їй подадуть”:
Путін назвав атаку РФ на українських моряків “провокацією”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна