На саміті G20 Меркель обговорила ситуацію на Азові з Путіним і Трампом

оновлено

Канцлер Німеччини Ангела Меркель на полях саміту G20 у Буенос-Айресі обговорила з президентом РФ Володимиром Путіним загострення ситуації в Чорному й Азовському морях.

Про це повідомив речник німецького уряду Штеффен Зайберт.

“На початку другого дня зустрічі G20 у Буенос-Айресі канцлер Меркель поговорила з президентом Росії Путіним. Основна увага була приділена ситуації в Сирії і ситуації між Росією та Україною в Керченській протоці і Азовському морі”, – йдеться в повідомленні спікера Меркель у “Твіттері”.

За інформацією Associated Press, Зайберт також сказав журналістам, що німецька лідерка висловила свою стурбованість з приводу наростання напруженості в Керченській протоці і наполягала на “свободі судноплавства в Азовському морі”.

Крім того, окрему зустріч Меркель провела з президентом США Дональдом Трампом, і на цих переговорах також насамперед ішлося про конфлікт між Україною й РФ в Керченській протоці.

ОНОВЛЕНО. Про переговори Володимира Путіна з Ангелою Меркель, а також із президентом Франції Еммануелем Макроном розповів його речник Дмитро Пєсков.

За його словами, на зустрічі з Макроном у п’ятницю Путін “схематично продемонстрував” своє бачення атаки РФ на українські кораблі в Керченській протоці. “Таку схему він намалював дійсно”, – сказав представник Кремля, якого цитує агенція ТАСС.

Дмитро Пєсков додав, що і Меркель, і Макрон цікавилися у Путіна, що необхідно зробити для звільнення затриманих моряків і які перспективи щодо цих людей.

Пєсков розповів, що на зустрічі “Меркель говорила про своє бажання сприяти розв’язанню цієї ситуації”.
При цьому речник Кремля підкреслив, що слово “посередництво” не звучало.

“Навряд чи воно можливе, тому що тут йдеться про порушення державних кордонів, про судовий розгляд, про слідчі дії, які ведуться відносно порушників, тому не можна говорити про якесь посередництво, але бажання всіх – сприяти вирішенню цієї ситуації, при тому що всі вони чують слова президента, про те, що це провокація, спровокована і обумовлена ​​електоральної ситуацією, передвиборною ситуацією в Україні “, – заявив Пєсков.

Прес-секретар Путін визнав, що в ході переговорів з канцлером ФРН тема звільнення полонених українських моряків обговорювалася.

“Путін також роз’яснював, що мова йде про рішення суду, про слідчі дії, і тому на це піде певний час”, – заявив натомість речник глави РФ.

Пєсков ще раз цинічно виголосив позицію Кремля, нібито моряки не є “полоненими”.

“Немає війни, по-перше. Є українські військовослужбовці, які перетнули державний кордон Російської Федерації і ще в російських водах там хуліганили”, – сказав він.

Представника Кремля запитали про паралелі між полоненими моряками ВМСУ й іншими українськими громадянами, які опинися в акваторії окупованого Криму.

“Ви говорите про абсолютно різні події”, – сказав Пєсков.

“Всі ми були свідками офіційних заяв у Києві про те, що вони хочуть знищити міст через Керченську протоку. Були такі заяви офіційні? Були”, – збрехав речник Путіна.

“І на тлі цих заяв ми з вами бачимо – військові кораблі українського флоту, що увійшли в територіальні води Росії і вдаються там до провокувальних дій”, – сказав Пєсков, наголосивши, що “це вже не плавці біля берегів Криму“.

Нагадаємо, Трамп відмовився від зустрічі з Путіним на саміті G20 в Аргентині через агресію Росії проти українських кораблів на Азові.

Читайте також:
Трамп не зустрінеться з Путіним, поки Росія не звільнить моряків
і кораблі ВМСУ, – Помпео

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна