Не лише кримські татари. Українці зібрали сотні тисяч гривень на підтримку полонених моряків

 

Станом на кінець доби 28 листопада на допомогу 24 морякам ВМС України, захопленим у полон в Криму, зібрали сотні тисяч гривень – як від простих людей на материковій Україні, так і на окупованому півострові, причому не лише зусиллями кримських татар.

Кримськотатарський український журналіст Осман Пашаєв, який працює в Національній суспільній телекомпанії (канал “UA: Крим”), оголосив збір коштів для моряків на свою банківську картку і за неповні два дні отримав понад 324700 гривень від більш як 850 жертводавців.

За його словами, ці кошти будуть передані родичам військовополоненим.

Напередодні ввечері активіст кримськотатарського національного руху Наріман Джелял розповів, що в окупованому Криму окремо було зібрано на підтримку військовополонених близько 140 тисяч рублів (59 тисяч гривень), і збір допомоги вирішили зупинити.

Джелял розповів, що після того як стало відомо про затримання українських моряків, з’ясувалося, що їм не дозволили забрати з кораблів особисті речі. Багато людей почали перераховувати гроші на картку й передавати готівку. Також багато хто приносив харчі, предмети особистої гігієни та одяг.

“До вечора я звернувся до всіх охочих допомогти трошки зупинитися, тому що передачі в СІЗО мають свою специфіку. Там є умови: в якій упаковці, що можна передавати, якої якості, і так далі. Тому ми сьогодні розберемося… Вже досить зібраних у Криму коштів, щоб завтра (29 листопада) зробити перші передачі найголовнішого, необхідного…” – розповів Джелял виданню “Крим.Реалії”.

Осман Пашаєв також заявив, що виявилося міфом твердження, нібито в Криму вже немає нікого, крім кримських татар, хто підтримує Україну (виняток – хіба що архієпископ КП Климент і його паства).

“…Коли виникла необхідність термінової допомоги, мені написала така кількість людей зі слов’янськими (не кримськотатарськими) іменами й прізвищами із Криму, що я офігів. Стільки “слов’ян” із Криму не писали з тих пір, як я був репортером рейтингових київських телеканалів.
Українці, росіяни – громадяни України некримськотатарського етнічного походження в Криму. Вони неорганізовані, у них немає розгалужених горизонтально зв’язків, вони бояться більше, ніж багато хто з кримських татар. У них немає спадкового досвіду боротьби з режимом, історії повернення з депортації і протистояння владі. Для багатьох російська окупація – перший досвід незгоди. Швидше за все, вони не будуть ходити на суди, стрімити і підставлятися під репресивну машину. Вони не будуть говорити публічно. Але настають моменти, коли вони долають свій страх і пишуть в “лічку” ФБ, розуміючи, що немає гарантії безпеки такого спілкування. Вони хочуть допомагати без героїзму. І вони заслуговують на підтримку і визнання того, що існують”, – розповів Пашаєв.

Читайте також:
Путін буде торгуватися життями 24 затриманих моряків за “Північний потік”,
– адвокат

Як інформувала “Новинарня“, із 23 листопада корабельна група Військово-Морських сил ЗС України у складі двох нових малих броньованих артилерійських катерів (МБАКів) “Бердянськ” і “Нікополь” та рейдового буксира “Яни Капу” здійснювала плановий перехід з Одеси до Азовського моря, де в Бердянську й Маріуполі створюється українська військово-морська база. Про намір здійснювати перехід заздалегідь було поінформовано відповідно до міжнародних норм з метою забезпечення безпеки судноплавства.

Проте, всупереч Конвенції ООН з морського права та Договору між Україною і Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки, прикордонні кораблі РФ – катери типу “Соболь”, пскр “Дон”, катери типу “Мангуст”, мпк “Суздалец” – здійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України”.

Приблизно о 8:30 ранку 25 листопада ПСКР “Дон” таранив буксир “Яни Капу”, пошкодивши йому один із двох головних двигунів. Унаслідок навалу російський прикордонний корабель отримав пробоїну й почав боротися за живучість.

Надалі вісім суден РФ тримали український ордер у Керченській протоці на підході до Кримського мосту. Росіяни перегородили фарватер під мостом старим суховантажем і попередили про застосування зброї та спецназу.

Близько 20-ї години росіяни відкрили вогонь на ураження по українських суднах і захопили їх. За повідомленням радника президента Юрія Бірюкова, українські моряки вели стрільбу у відповідь, але сили були нерівні.

За інформацією ВМСУ, шість українських моряків отримали поранення, з них двоє – важкі. Допомогу їм надавали росіяни.

Як заявив на засіданні РНБО України начальник Генштабу Віктор Муженко, зв’язку з кораблями і 23 полоненими моряками немає, їхня доля невідома.

Росія визнала факт нападу на українські кораблі, які нібито “порушили державний кордон РФ” та “здійснювали небезпечні маневри”. Це перший факт офіційного визнання військової агресії Росії проти України з початку війни 2014 року.

Збройні сили України було приведено в повну бойову готовність.

Рада нацбезпеки прийняла рішення про запровадження воєнного стану. 26 листопада президент Петро Порошенко видав указ, а Верховна Рада затвердила воєнний стан у десяти областях терміном на 30 днів.

Генштаб ЗСУ оприлюднив радіоперехоплення розмов офіцерів РФ під час атак на українські кораблі.

Командувач ВМСУ Ігор Воронченко не підтвердив застосування зброї проти агресорів у Керченський протоці.

ЗМІ спершу опублікували список 23 полонених моряків. Згодом стало відомо, що їх 24, з них два співробітники СБУ.

27-28 листопада підконтрольні РФ суди в Сімферополі й Керчі заарештували їх усіх на два місяці за нібито “кримінальне правопорушення” (до 25 січня 2019 року).

Росія відмовляється вважати їх військовополоненими.

ФСБ оприлюднила відео фрагментів допиту деяких полонених.

Читайте також:
Півострів, що бореться.
Лутфіє Зудієва – про “Кримську солідарність” та журналістику опору

Кримський марафон: татари вже вдруге зібрали багатотисячну суму
штрафу монетами 10 рублів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна