ФСБ опублікувала відео допитів затриманих українських моряків

 

Українські моряки, члени екіпажів кораблів ВМС України, захоплені Росією в Азовському морі, перебувають на допиті у російських слідчих.

Відео допитів опублікував пропагандистський телекнал TVC.RU, передає Inforesist.

Член екіпажу військового катера “Нікополь” Андрій Драч на відео заявив, що українські кораблі зайли в “територіальні води Росії”.

“Я, Драч Андрій, член екіпажу судна “Нікополь” ВМС України, 23-го числа отримав завдання слідувати маршрутом Одеса — Маріуполь через Керченську протоку. На шляху слідування в Маріуполь ми зайшли в територіальні води РФ, де нас попереджала берегова охорона РФ, що ми порушуємо законодавство Росії. Неодноразово нам гворили, щоби ми покинули територіальні води РФ. Під час зупинки берегова охорона попередила нас, що потрібно покинути територіальні й вийти за 12-мильну зону і чекати подальших рішень щодо нашого проходження через Керченську протоку в Маріуполь”, — сказав військовий.

Російські ЗМІ називають його співробітником СБУ.

Також на відео — допит матроса Сергія Цибизова та капітана 3-го рангу Володимира Лісового.

Як інформувала “Новинарня“, із 23 листопада корабельна група Військово-Морських сил ЗС України у складі двох нових малих броньованих артилерійських катерів (МБАКів) “Бердянськ” і “Нікополь” та рейдового буксира “Яни Капу” здійснювала плановий перехід з Одеси до Азовського моря, де в Бердянську й Маріуполі створюється українська військово-морська база. Про намір здійснювати перехід заздалегідь було поінформовано відповідно до міжнародних норм з метою забезпечення безпеки судноплавства.

Проте, всупереч Конвенції ООН з морського права та Договору між Україною і Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки, прикордонні кораблі РФ – катери типу “Соболь”, пскр “Дон”, катери типу “Мангуст”, мпк “Суздалец” – здійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України”.

О 8:21 ранку 25 листопада ПСКР “Дон” таранив буксир “Яни Капу”, пошкодивши йому один із двох головних двигунів. Унаслідок навалу російський прикордонний корабель отримав пробоїну й почав боротися за живучість.

Надалі вісім суден РФ тримали український ордер у Керченській протоці на підході до Кримського мосту. Росіяни перегородили фарватер під мостом старим суховантажем і попередили про застосування зброї та спецназу.

Між 20-ю і 21-ю годинами росіяни відкрили вогонь на ураження по українських суднах і захопили їх. За повідомленням радника президента Юрія Бірюкова, українські моряки вели стрільбу у відповідь, але сили були нерівні.

За інформацією ВМСУ, шість українських моряків отримали поранення, з них двоє – важкі. Допомогу їм надавали росіяни.

Як заявив на засіданні РНБО України начальник Генштабу Віктор Муженко, зв’язку з кораблями і 23 полоненими моряками немає, їхня доля невідома.

Росія визнала факт нападу на українські кораблі, які нібито “порушили державний кордон РФ” та “здійснювали небезпечні маневри”. Це перший факт офіційного визнання військової агресії Росії проти України з початку війни 2014 року.

Рада нацбезпеки прийняла рішення про запровадження воєнного стану. Також це рішення підтримав Комітет ВР із питань нацбезпеки та оборони.

Згодом у понеділок ввечері, 26 листопада, парламент запровадив військовий стан у деяких областях України на 30 днів.

Читайте також:
Атака РФ в Азовському морі: один з поранених українських моряків у критичному стані, – Єльченко

Що забороняє Закон “Про правовий режим воєнного стану”. ПОВНИЙ ТЕКСТ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна