Глава Вірменської церкви не підтримав автокефалію для України

 

Вірменська апостольська церква виступила проти надання Українській церкві автокефалії Константинополем.

Про це заявив католікос вірмен Гарегін II, передає російська агенція ТАСС.

“Вірменська апостольська церква є прибічницею канонічності. І в цьому випадку ніколи не може вітати кроки, які спрямовані на розділення, розчленування церкви”, – заявив він 17 листопада.

Таку заяву Гарегін зробив під час візиту до Росії, яка є політичною союзницею Вірменії.

У суботу, 17 листопада, католікос прибув до Новосибірська разом із главою Російської та Ново-Нахічеванської єпархії, архієпископом Езрасом і послом Вірменії в РФ Варданом Тоганяном для освячення храму Вірменської апостольської церкви, побудованого в місті.

Вірменська апостольська церква — одна з найдавніших християнських церков, яка втім не входить до диптиху православних церков.

Як повідомляла “Новинарня“, 3 листопада президент України Петро Порошенко підписав історичну угоду із Вселенським патріархатом про співпрацю та взаємодію.

Перед тим, 11 жовтня, за результатами Синоду в Стамбулі Вселенський патріархат оприлюднив документ, у якому підтвердив визнання недійсною анафеми патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія (через задоволення їхніх апеляцій) та визнав незаконним томос 1686 року про зверхність Московського патріархату над Київською митрополією.
Константинополь оголосив, що продовжує реалізацію рішення про надання автокефалії церкві України.

Після цього рішення Фанару глава Київської патріархії Філарет закликав УАПЦ та УПЦ МП готуватися до Об’єднавчого собору, на якому оберуть голову Помісної церкви, що отримає томос Константинополя.

15 жовтня на Синоді РПЦ в Мінську Російська церква засудила такі рішення Фанара з визнання “розкольників” та оголосила, що розриває зв’язок із Константинопольським (Вселенським) патріархатом.

Автокефалію УПЦ не підтримали також  православні церкви й екзархати з орбіти Москви – Білорусі, Сербії, Польщі.

Синод УПЦ МП також заявила про припинення євхаристійних відносин з Константинополем.

Читайте також:
“РПЦ не має вибору”: Варфоломій прокоментував надання автокефалії Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна