Сербська церква виступила проти української автокефалії

 

Сербська православна церква вважає “неканонічним” рішення Константинополя щодо надання автокефалії Українській церкві.

Про це йдеться на офіційному сайті Сербської церкви, пише ТСН.

Так, собор церкви “із жалем відзначив, що Константинопольський патріархат зробив канонічно необґрунтоване рішення про реабілітацію двох лідерів розкольницьких груп України Філарета Денисенка і Maкарія Малетича“. Тому рішення Синоду Константинопольського патріархату необов’язкові для Сербської православної церкви”, — йдеться в повідомленні.

Сербська церква також не буде вступати в євхаристійне спілкування з реабілітованими Константинополем православними кліриками України.

Церква пропонує Константинополю і іншим автокефальним церквам розглянути українське питання на Всеправославному соборі, щоби “підтвердити і зміцнити соборність і єдність Православної церкви”.

До слова, Македонія звернулася до Вселенського Патріархату у Константинополі щодо від’єднання від Сербської православної церкви.

Як повідомляла “Новинарня“, 3 листопада президент України Петро Порошенко підписав історичну угоду із Вселенським патріархатом про співпрацю та взаємодію.

11 жовтня за результатами Синоду в Стамбулі Вселенський патріархат оприлюднив документ, у якому підтвердив визнання недійсною анафеми патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія (через задоволення їхніх апеляцій) та визнав незаконним томос 1686 року про зверхність Московського патріархату над Київською митрополією.

Константинополь назвав Київ своєю ставропігією й оголосив, що продовжує реалізацію рішення про надання автокефалії церкві України.

Після цього глава Київської патріархії Філарет закликав УАПЦ та УПЦ МП готуватися до Об’єднавчого собору, на якому оберуть голову Помісної церкви, що отримає томос Константинополя.

15 жовтня на Синоді РПЦ в Мінську Російська церква засудила такі рішення Фанара з визнання “розкольників” та оголосила, що розриває зв’язок із Константинопольським (Вселенським) патріархатом.

Раніше Синод УПЦ МП вимагав вислати з України екзархів Константинополя і припиняє співслужіння.

Читайте також:
“РПЦ не має вибору”: Варфоломій прокоментував надання автокефалії Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна