“РПЦ не має вибору”: Варфоломій прокоментував надання автокефалії Україні

 

Вселенський патріарх Варфоломій заявив, що російській стороні доведеться так чи інакше прийняти рішення Константинополя щодо українського церковного питання. Як повідомляє Orthodoxia.info, цю заяву він зробив на засіданні грецької діаспори в Константинополі.

Патріарх нагадав, що привілеї Вселенського Патріархату засновані на рішеннях і канонах Вселенських Соборів і є обов’язковими для всіх у православ’ї.

Подобається це чи ні нашим російським братам, рано чи пізно вони будуть дотримуватися рішень, які ухвалив Вселенський патріарх, тому що у них немає іншого вибору“, – заявив Варфоломій.

Він також розповів грекам Константинополя, що прекрасно знає про “добре оплачувані статті” та про “чорну пропаганду” з російської сторони, спрямовану проти Вселенського патріархату.

Як повідомляла “Новинарня“, 11 жовтня за результатами Синоду в Стамбулі Вселенський патріархат оприлюднив документ, у якому підтвердив визнання недійсною анафеми патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія (через задоволення їхніх апеляцій) та визнав незаконним томос 1686 року про зверхність Московського патріархату над Київською митрополією.

Константинополь назвав Київ своєю ставропігією й оголосив, що продовжує реалізацію рішення про надання автокефалії церкві України.

Після цього глава Київської патріархії Філарет закликав УАПЦ та УПЦ МП готуватися до Об’єднавчого собору, на якому оберуть голову Помісної церкви, що отримає томос Константинополя.

15 жовтня на Синоді РПЦ в Мінську Російська церква засудила такі рішення Фанара з визнання “розкольників” та оголосила, що розриває зв’язок із Константинопольським (Вселенським) патріархатом.

Раніше Синод УПЦ МП вимагав вислати з України екзархів Константинополя і припиняє співслужіння.

Читайте також:
“Тепер Путін увійде в історію як лузер, при якому РПЦ втратила Україну”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна