Польська православна церква в питанні України пішла у фарватері Москви

 

Польська автокефальна православна церква (ПАПЦ) заборонила своєму духовенству “молитовні контакти” з представниками українських церков – УПЦ КП та УАПЦ.
Про це йдеться в офіційному комюніке ПАПЦ від 15 листопада за результатами Собору єпископів, інформує Orthodox.pl.

“Відбулося ознайомлення з нинішньою церковною ситуацією в Україні. Прийнято резолюцію № 341 п.7: …III. Cвятий собор єпископів забороняє духовенству Польської автокефальної православної церкви вступати в літургійно-молитовні контакти з так званим “Київським патріархатом” і так званою “Автокефальною церквою”, які своїми нинішніми діями спричинили багато зла”, – йдеться в заяві ПАПЦ.

Також Собор єпископів ПАПЦ закликав скликати зустріч глав усіх православних церков для “спокійного розв’язання питання поділеного православ’я на українській землі”.

Згідно з заявою, зберегти православ’я від “складних церковних наслідків у міжнародних масштабах” може лише “дотримання догматично-канонічних норм церкви”.

Польська православна автокефальна церква є маловпливовою в Польщі – вона налічує 223 парафії, охоплює 600 тис. вірян (із 38,5 млн. поляків) та рухається в фарватері Московської патріархії. На вимогу сталінського режиму ПАПУ була перезаснована 1948 року.
Вона посідає 13-те місце в диптиху автокефальних помісних церков.
До Польської церкви канонічно належать також православні парафії Бразилії.

Як повідомляла “Новинарня“, 11 жовтня за результатами Синоду в Стамбулі Вселенський патріархат оприлюднив документ, у якому підтвердив визнання недійсною анафеми патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія (через задоволення їхніх апеляцій) та визнав незаконним томос 1686 року про зверхність Московського патріархату над Київською митрополією.
Константинополь оголосив, що продовжує реалізацію рішення про надання автокефалії церкві України.

Після цього глава Київської патріархії Філарет закликав УАПЦ та УПЦ МП готуватися до Об’єднавчого собору, на якому оберуть голову Помісної церкви, що отримає томос Константинополя.

3 листопада президент України Петро Порошенко підписав історичну угоду із Вселенським патріархатом про співпрацю та взаємодію.

15 жовтня на Синоді РПЦ в Мінську Російська церква засудила такі рішення Фанара з визнання “розкольників” та оголосила, що розриває зв’язок із Константинопольським (Вселенським) патріархатом.

Сербська православна церква назвала “неканонічним” рішення Константинополя щодо надання автокефалії Українській церкві.

13 листопада УПЦ Московського патріархату заявила про припинення відносин з Константинополем.

Читайте також:
“РПЦ не має вибору”: Варфоломій прокоментував надання автокефалії Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна