КАТЕРИНА ГАНДЗЮК ПОМЕРЛА. Якою вона була і за що її вбили

оновлено

Померла громадська діячка, керівник апарату Херсонської міськради Катерина Гандзюк, яку 31 липня облили сірчаною кислотою.

Повідомлення про її смерть з’явилося вдень 4 листопада на сторінці “Хто замовив Катю Гандзюк?”, яку ведуть близькі друзі активістки.

“Катя померла. Деталі будуть пізніше. Прохання не турбувати родичів. Друзі протягом доби нададуть більше інформації”, – зазначено в повідомленні.

Згодом було додано деталі: “Сьогодні вранці померла Катя. Причина – не пережила напад сірчаною кислотою.
Померла від наслідків, від отриманих опіків, бо на Катю вилили літр кислоти і це її вбило.
Клінічну причину смерті покаже розтин.
Але він не дасть відповіді на питання: ХТО ВБИВ КАТЮ ГАНДЗЮК?”

Смерть Катерини Гандзюк підтвердив також її близький друг, голова Центру політичних студій та аналітики Віктор Таран.

Новинарня” щиро співчуває рідним і близьким Каті.
Вона була нашим автором, порадницею, меценатом, другом.
Вічна пам’ять.
Помстимося.

Якою була Катя Гандзюк

Катерині Гандзюк було 33 роки. Вона народилася 17 червня 1985 року в Херсоні.
Журналістка, політолог, політтехнолог, державний службовець у галузі місцевого самоврядування, громадська активістка.
Учасниця Помаранчевої революції та Революції Гідності. Активна діячка руху опору сепаратизму на півдні України.

Катерина Гандзюк

Катя навчалася в Херсонському державному університеті (2002-2006), у 2008 році закінчила Київський національний економічний університет, у 2016-му – Національну академію державного управління при президентові України.

У нульових роках була активісткою партії ВО “Батьківщина”, очолювала обласну громадську організацію “Батьківщина молода”. У 2006 році обрана депутатом Херсонської облради від БЮТ.

У 2012 році стала співзасновницею Агенції громадянської журналістики “МОСТ” (Херсон).

Із 2006 року – член ГО “Ейдос” (Центр політичних студій та аналітики), менеджер проектів, голова регіонального відділення у Херсоні.

Була спеціалістом Молодіжного центру праці при управлінні молоді та спорту Херсонської ОДА, менеджером проектів Фундації підтримки громадянської активності, спеціаліст із розвитку волонтерства серед молоді Фонду народонаселення ООН в Україні.
У 2012-2016 роках – член програмної ради “Демократична практика” фонду “Відродження”.

У 2014 році – старший помічник із питань правового захисту Управління Верховного комісара ООН у справах біженців у Херсонській області.
Працювала в проекті “Молоді футбольні волонтери: Спорт і волонтерство для Цілей розвитку тисячоліття” ПРООН, займалася розвитком спорту у сільських районах Херсонщини.

Після анексії Криму та початку війни на Донбасі опікувалася вимушеними переселенцями.
Започаткувала волонтерський рух зі збору коштів для придбання взуття дітям переселенців.

У травні 2014 року Катерина була обрана депутатом Херсонської міської ради за списком ВО “Батьківщина”. У вересні 2015 року – виключена з лав партії.

Із листопада 2016-го – в.о. керуючої справами виконавчого комітету Херсонської міської ради. Радник мера міста Володимира Миколаєнка.

Катерина Гандзюк у міськраді Херсона. Фото з ФБ

Із 2016 року входила до волонтерської групи Itchy Trigger Finger Ukrainians, що займається розробкою та розповсюдженням патріотичної зовнішньої реклами, спрямованої на мешканців окупованого Криму.

Займаючи активну проукраїнську позицію, протягом тривалого часу Катерина Гандзюк перебувала в системному конфлікті з проросійськими силами регіону, серед яких організація “Украинский выбор” Віктора Медведчука, КПУ, КОБ, “Рух екстериторіальних громад”, а також обласна організація Соцпартії, значною мірою афілійована з ГУ МВС/Нацполіції.

Зокрема, Гандзюк відкрито і неодноразово заявляла про антидержавні дії організатора “русских пробежек” у Херсоні Кирила Стремоусова, який у грудні 2017-го став обкому СПУ та координує свою діяльність з очільником партії Іллею Кивою, наближеним до керівництва МВС.

Зокрема, Стремоусов був одним із тих, хто навесні 2018 року чинив фізичний спротив працівникам СБУ перед судовим засіданням щодо запобіжного заходу для “єдинороса” Осьмініна, якого судили на Херсонщині – група Стремоусова намагалася силою відбити зрадника у правоохоронців.

Катерина Гандзюк моніторила та “підсвічувала” судові процеси проти місцевих та кримських сепаратистів і колабораціоністів – Камалова, Вишинського, Осьмініна та ін.

Крім іншого, вона взяла для “Новинарні” інтерв’ю у постійного представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлема Дезіра, який заявив, що не можна звинувачувати главу “РИА Новости Украина” Кирила Вишинського в тому, що він шпигун чи зрадник.

Також Гандзюк мала прямий конфлікт із начальником Управління захисту економіки в Херсонській області ДЗЕ Національної поліції України Артемом Антощуком. 14 вересня 2017 року вона звинуватила його в корупції і вимаганні. Антощук подав позов проти Гандзюк про захист честі і гідності, але успіху не досяг і був звільнений із посади.

Крім того, Катерина викривала інші корупційні та злочинні схеми влади і силовиків в Херсонській області.

Читайте також:
Нова чиновниця міськради Херсона оригінально потролила начальника
ДЗЕ поліції, який вимагає 3% відкату

Як убивали Катерину Гандзюк

Вранці 31 липня Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою біля її дому в Херсоні.

У Каті були хімічні опіки ІІІ-ІІ ступеня рук, тулуба, шиї, частини обличчя й правого ока, волосяного покриву голови – зловмисник вилив на жінку близько літра сірчаної кислоти.

Херсонські правоохоронці спершу кваліфікували злочин лише як “хуліганство”, згодом перекваліфікували на тяжкі тілесні ушкодження з метою залякування. А після того, як 1 серпня праві активісти влаштували пікети ГУ Нацполіції і прокуратури Херсонщини з піротехнікою, напад ще раз перекваліфікували – як замах на вбивство.

Серед версій у розробці поліцейського слідства: службова діяльність потерпілої, активна громадянська позиція і побутовий конфлікт.

Сама Гандзюк не довіряла слідству ГУ НП Херсонщини, яке, на думку Катерини, може бути причетне до організації нападу.

Надвечір 1 серпня Катерину Гандзюк перевезли літаком санавіації ДСНС до Києва в опіковий центр, там підтвердили її “стабільно важкий стан”. Дівчині надали державну охорону.

3 серпня їй зробили першу операцію на руці, 6 серпня – другу (на руці, шиї й грудях), надалі робили інші операції з пересадки шкіри. Катерина відчувала сильні болі.

Рука Катерина після операцій з пересадки шкіри

Деякий час Катя трималася, надсилала повідомлення в месенджері завдяки набору голосом. Однак згодом її стан погіршився. Евакуація на лікування за кордон ускладнювалася загрозами бактеріального зараження.

Заяву з вимогою розслідувати замах на активістку зробило посольство США.

3 серпня генпрокурор Юрій Луценко провідав Гандзюк у лікарні і після розмови з нею вирішив передати розслідування від поліції в СБУ. Катерина висловила свої версії щодо можливої причетності правоохоронців і місцевих керівників до замаху.

Однак надалі слідство залишається в херсонському ГУ Нацполіції. Паралельно з провадженням центрального апарату СБУ, який припускає, що замах на Гандзюк замовили херсонські силовики.

Увечері 3 серпня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що поліція затримала підозрюваного в замаху на Гандзюк.
6 серпня цього чоловіка – херсонця Миколу Новикова з кримінальним минулим – суд арештував на два місяці.

Невдовзі журналісти знайшли людей, які підтвердили алібі Новикова (у час скоєння замаху на Гандзюк він відпочивав на морі і не міг встигнути приїхати до місця замаху на Катерину; в нього на руках і ногах не було слідів від кислоти).

7 серпня в поліції заявили про розшук по фото другого підозрюваного в нападі, який нібито купував сірчану кислоту. Його затримали й арештували на два місяці – це був Віктор Горбунов.

Голова НПУ Сергій Князєв 22 серпня заявив загалом про шістьох затриманих за підозрою в причетності до організації злочину.

Того ж дня стало відомо, що поліція закрила провадження щодо першого підозрюваного – Новикова, визнавши, що він до злочину не причетний.

Як з’ясувалося, п’ятеро затриманих і заарештованих у справі про напад на Гандзюк – Віктор Горбунов, Володимир Васянович, Сергій Торбін, Микита Грабчук, В’ячеслав Вишневський – херсонські добровольці Української добровольчої армії (УДА), ветерани АТО, з них двоє – орденоносці.

Геращенко перепросив Новикова за “подонка”.
Та назвав “подонками і злочинцями” нових підозрюваних

Сергій Торбін на суді. Фото: Insider

За даними слідства, Горбунов під час допиту зізнався, що купував кислоту 26 липня на складі у Каховці й за це отримав винагороду від Торбіна – 300 доларів. Горбунов повідомив, що здійснити замах запропонував саме Торбін, 41-річний керівник херсонського загону УДА, колишній співробітник міліції (в підозрі вказано, що Торбін був звільнений з Суворовського РВ МВС Херсона “за зловживання службовим становищем”).

Вишневський розповів, що кожному з виконавців Торбін запропонував по 500 доларів. Поки Вишневський і Васянович чатували, Грабчук підбіг до жертви і облив її кислотою.
Журналісти на суді помітили на обличчі Грабчука рану, схожу на хімічний опік.

Наразі лише Торбін відмовляється визнавати провину й говорити про замовників злочину.

Як розповідав генпрокурор Луценко, Торбін “узяв тайм-аут”, але його допитає СБУ.

Васянович, Вишневський, а з 16 жовтня – і Горбунов за рішеннями суду та прокуратури вже відпущені з СІЗО під домашній арешт.

Під арештом залишаються Торбін і Грабчук.

Днями стало відомо, що Торбіна перевезли в Київ – імовірно, на допити СБУ.

Катерина Гандзюк в лікарні. Кадр відео

Політичний заповіт Каті Гандзюк:
“Будьте вільними і не майте страху”

На підтримку пораненої Катерини Гандзюк почалася трафаретна кампанія по всій країні. Їй активно протидіє поліція.

Читайте також:
Ультрас “Динамо” на матчі з “Шахтарем” підняли банери на підтримку
Каті Гандзюк. ФОТО

Фото Олександра Приходька, Новинарня

У перший день роботи нової сесії Верховної Ради у вересні під парламентом провели фаєр-шоу із питанням “Хто замовив Катю Гандзюк?”

27 вересня відбулася масова акція “Мовчання вбиває. Ніч на Банковій” – із вимогами результативного розслідування замахів та нападів на громадських активістів, яких від початку 2017 року вже понад 55. Багато з них мають ознаки замовних (як і напад на Гандзюк) – але жоден замовник не знайдений.

Напередодні  виступу своїх соратників Катя Гандзюк записала відеозвернення з лікарняного ліжка.

Відео:

Катерина подякувала всім прибічникам “за те, що жива”.

“Хочу подякувати за ваші хороші слова — вони дуже мотивують. І хочу подякувати за погані слова — вони насправді мотивують ще більше — вийти з лікарні, якомога швидше”, – казала вона.

Гандзюк заявила: “Так, я знаю, що виглядаю зараз погано. Але, принаймні, мене лікують. Мене лікують добре українські лікарі. І я точно я знаю, що я виглядаю зараз набагато краще, ніж виглядають в Україні справедливість і правосуддя. Тому що їх сьогодні не лікує ніхто”.

Вона наголосила на тому, що за останній рік не названі замовники в жодному із близько 40 нападів на громадських активістів.

“Мені дуже важко. Мені важко записувати це звернення. Але це — набагато простіше, ніж нашій країні перетравлювати всю цю величезну кількість регіоналів, сепаратистів та «мусорів», яку вона має перетравити для того, щоб хоч якось вижити.

Я досі не знаю імені замовника нападу на мене. Гандзюк — це не просто моє прізвище. Це прізвище в ряду 40 інших прізвищ постраждалих від нападів, що сталися за останній рік.  За останній рік в Україні сталося 40 нападів на громадських активістів. Замовники жодного з яких не були названі. Найгірше — половину з цього списку я знаю особисто. Це найбільше мене жахає: половина цього списку — особисто відомі мені люди.
Інших я не знаю. Але тим не менше, кількість ця просто вражає.

Напад на Устименка — не розкрито.
Напад на Булаха — не розкрито.
Три напади на Стерненка — жоден з яких не розкритий.

Десятки прізвищ— нуль замовників: Лісічкін, Сторожук, Пилипчук, Петіченко, Бичко, Шабунін, Кузаконь, Козьма, Мокряков, Філіпас…
Більше 40 нападів за останній рік. Хто замовив всіх цих людей? Хто покриває замовників? Чому така кількість розслідувань саботується? Чому ми маємо терпіти, поки найактивніших з нас вбивають та калічать?

ЧОМУ МИ ЗАОХОЧУЄМО ЛЮДЕЙ ДО ГРОМАДСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ, АЛЕ НЕ МОЖЕМО ЇХ ЗАХИСТИТИ?

Біда в тому, що всі ці питання стали риторичними. Але я вірю, що всі винні будуть знайдені, покарані і засуджені.  І що кожен із нас буде вільним. І не буде мати в серці страху”, – сказала Катерина Гандзюк.

Катерина Гандзюк

підготував: Дмитро Лиховій

Читайте також:
“Будемо вдячні довіку”. Активісти просять виконавців замаху
на Гандзюк назвати замовників

“Менти-ссавці”. Тиск на Катю Гандзюк у Херсоні
як прояв всеукраїнської вертикалі заносу бабла в поліції

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна