Пожежа в Ічні знищила 95% арсеналу. Охорона була “сліпа”, – ЗМІ

 

Після пожежі й вибухів на 6-му арсеналі ЗСУ в Ічні Чернігівської області вціліли лише чотири захищені бетоновані укриття, втрати боєприпасів становлять близько 95% – із 69,5 тисяч тонн боєприпасів, які там зберігалися.
Як передає “Новинарня“, про це йдеться в статті журналіста Юрія Бутусова для “Дзеркала тижня”.

DT.UA оприлюднило дані про номенклатуру зберігання боєприпасів на базі.

На базі зберігалися:

  • 20 тисяч 152-мм гаубичних снарядів для САУ “Акація”;
  • 9 тисяч 152-мм гаубичних снарядів для САУ “Мста-С”;
  • 1300 203-мм гаубичних снарядів для САУ “Піон”;
  • 5500 122-мм гаубичних снарядів для САУ “Гвоздика”
  • 567 тисяч 82-мм мінометних мін;
  • 335 тисяч 120-мм мінометних мін (Ічня була одним з основних місць їх зберігання);
  • 34 тисячі мінометних мін САУ “Нона”;
  • 3 тисячі реактивних снарядів 220-мм БМ-27 “Ураган”;
  • 22 тисячі танкових снарядів 125-мм;
  • 117 тисяч 122-мм реактивних снарядів БМ-21 “Град”;
  • 76 тисяч 122-мм реактивних снарядів 9А51 “Прима” (на озброєнні ЗСУ цих РСЗВ нема);
  • 175 тисяч 30-мм зенітних снарядів для ЗСУ “Тунгуска”;
  • 150 тисяч 23-мм снарядів для ЗСУ-23 “Шилка”;
  • 1 мільйон 176 тисяч 30-мм снарядів для БМП-2 (Ічня була одним з основних місць зберігання цих снарядів);
  • 700 тисяч ручних гранат;
  • 537 мільйонів автоматних патронів 5,45 мм;
  • 148 мільйонів автоматних патронів 7,62 мм.

“Більшість їх знищено. На жаль, загинуло багато цінних видів снарядів, які дуже дорого коштують на світовому ринку”, – зазначено в статті.

За даними видання, також було підірвано й інші види боєприпасів до інших систем озброєнь, які перебували на базі в малих кількостях – наприклад, міни до
240-мм самохідних мінометів “Тюльпан” (не стоять на озброєнні ЗСУ).

“Багато це чи мало — підрив приблизно 70 тисяч тонн боєприпасів для України? Вартість одного 152-мм гаубичного снаряда на світовому ринку — близько 2-3 тис. доларів. Для порівняння: за весь час війни на всіх ділянках фронту і на всіх військових маневрах ЗСУ витратили приблизно 70 тисяч тонн боєприпасів усіх видів. Тобто на запасах Ічні армія могла б ще довгі роки виконувати багато видів бойової підготовки і бойових завдань на фронті”, – пише “ДТ”.

“Закупівля таких боєприпасів за кордоном за цінами світового ринку обійдеться в сотні мільйонів доларів. Компенсувати втрати такого масштабу найближчим часом не вдасться, оскільки це потребує колосальних витрат”, – сказано в статті.

У вцілілих бункерах в Ічні зберігали не ракети, а інженерні боєприпаси, пише “ДТ”.

Балаклія, Калинівка й Ічня — три з шести найбільших українських арсеналів підірвали один за одним.
За півтора року Україна втратила приблизно 40% усіх запасів боєприпасів”,

– пише “Дзеркало”.

Автор відзначає, що завдяки вжиттю заходів безпеки на арсеналі розліт боєприпасів виявився мінімальним порівняно з величезним масштабом катастрофи, і людських жертв вдалося уникнути.

За даними “ДТ”, 6-й арсенал вважався однією з найбільш захищених баз зберігання боєприпасів ЗСУ.

Периметр охорони бази — 8 кілометрів 200 метрів.

Хоча арсенал розташований у лісовому масиві, периметр бази обладнано широкою контрольно-слідовою смугою, а також подвійним-потрійним рядом огорожі. Периметр освітлювався вночі.

Охорону в момент вибуху забезпечували 17 співробітників воєнізованої охорони, а також 53 військовослужбовці.

На шести постах уночі перебували посилені караули — по одному “вохрівцю” і по чотири військовослужбовці, разом 30 охоронців на периметрі, пише “ДТ”.
При цьому чергова зміна на відпочинку, начальник охорони, розвідний, два розрахунки зенітних установок ЗУ-23.
Плюс додатково до сил охорони навколо бази було розгорнуто чотири групи по три бійці в секретах, на випадок можливих дій противника в околицях.

Загальна чисельність охорони на території бази, на периметрі і в околицях бази становила 82 особи, повідомляють джерела.

За даними “ДТ”, вибухи почалися на майданчику №133, саме на ньому зберігали реактивні снаряди — найнебезпечніший вид боєприпасів у плані безпеки арсеналів, який дає розліт і детонацію на великій площі.

Майданчик №133 був найближчим до дороги, відкритої для звичайного автотранспорту, приблизно за 25 метрів від паркану. У цьому місці паркан потрійний. Контрольно-слідова смуга в цьому місці добре проглядається з двох постів охорони.

“Боєприпаси з майданчика №133 саме у ці дні вивозили з арсеналу, частину ракет було вже перевантажено у вагон. Ще місяць — і майданчик став би порожній. Навколо майданчика №133 інші майданчики вже були вивезені і стояли порожніми”, – переказує Бутусов.

За його даними, частину навісу над майданчиком №133 було розібрано в ході вивезення. Однак майданчик було обваловано, і більша частина боєприпасів залишалася вкрита навісом.

Для боротьби з безпілотниками на базі застосовували станцію радіоелектронної боротьби “Нота”, яка, за даними слідства, чергувала тієї ночі і була справна. Також чергували розрахунки зенітних установок ЗУ-23.

Утім, зенітні установки ЗУ-23 можуть вести вогонь тільки по помітних удень ​​в простих умовах цілях, без радіолокаційного наведення.
Система РЕБ “Нота” на базі може ставити перешкоди тільки в разі виявлення охороною безпілотника з допомогою вух і очей — радіолокаційного контролю маловисотних цілей над базою не було.
“Тому захист із повітря був досить умовним і міг забезпечувати захист тільки від найпримітивніших засобів повітряного нападу”, – пише “ДТ”.

За даними “ДТ”, за час війни, після вибухів у Балаклії та Калинівці, для запобігання вибуху 6-го арсеналу в Ічні було вжито таких заходів:

  1. Розпочато розосередження боєприпасів і вивезення в нові місця зберігання. Зі 127 тисяч тонн боєприпасів 2014 року на арсеналі залишилося 69 тисяч тонн, вивезення боєприпасів тривало.
  2. Більша частина дієвих майданчиків зберігання були обваловані й укриті зверху навісами.
  3. Реактивні снаряди розвернуті боєголовками у бік від населеного пункту.
  4. Розширено контрольно-слідову смугу, поліпшено освітлення.
  5. Проведено протидиверсійні навчання, пости охорони посилено.
  6. Розгорнуто систему РЕБ і ЗУ-23 для боротьби з безпілотниками.
  7. Поставлено нову протипожежну техніку.

Водночас чисельність охорони була недостатньою (частина особового складу арсеналу в Ічні відряджена до інших військових частин).

Попри численні вимоги після катастрофи в Калинівці, за рік в Ічні не поставили навіть найпростіше відеоспостереження; жодних засобів об’єктивного контролю для оперативного прийняття рішень нема. Хоча на безпеку 6-го арсеналу було виділено 13 млн. грн.

“У результаті слідчі вивчають характер вибуху на майданчику №133 за аудіозаписом … домофона приватного будинку в Ічні, який передав місцевий житель!”

Щодо причин НП, то, на підставі наявної інформації, “можна стверджувати, що саме диверсія стала причиною загибелі арсеналу №6″.

За даними “ДТ”, відпрацьовуються три версії – безпілотник, диверсійна група, диверсію здійснено кимось із персоналу бази.

“У серпні 2018-го на базі було проведено протидиверсійні навчання. Група спецназу ЗСУ дістала навчальне завдання організувати умовну диверсію на базі. Група успішно виконала завдання — внаслідок недбалої організації охорони спецназівці не були виявлені, в реальних умовах склад був би знищений. За результатами перевірки було знято з посади і звільнено із ЗСУ командира бази“, – пише “ДТ”.

Читайте також:
“Імовірно, це закладка – бачили двох підозрілих”,
– Матіос про причини вибухів в Ічні

Як повідомляла “Новинарня“, у ніч на 9 жовтня на 6-му арсеналі ЗС України біля селища Дружба Ічнянського району Чернігівської області почали рватися снаряди, спалахнула пожежа з детонацією й розльотом боєприпасів. Було евакуйовано понад 12 тисяч осіб із навколишніх сіл.

За твердженням представників Генштабу, причиною НП стали чотири вибухи в різних місцях – імовірно, диверсія.

В уряді повідомляли, що зруйновано чотири будинки в селі Августівка, пошкоджено – загалом 114 будинків, квартир та інших капітальних споруд у 20 населених пунктах.

Уряд виділив 100 млн. грн. із резервного фонду Кабміну на подолання наслідків надзвичайної ситуації.

Читайте також:
Полторак розповів, скільки боєприпасів було на 6-му арсеналі до пожежі

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна