Знову диверсія. Пожежу на арсеналі в Ічні спричинили 4 вибухи, – МОУ

оновлено

Брифінг представників ГШ ЗСУ

Пожежу на складі боєприпасів під Ічнею на Чернігівщині спричинили чотири вибухи на території арсеналу.
Як повідомляє “Новинарня“, про це вранці 9 жовтня повідомили на брифінгу в Міністерстві оборони України щодо ситуації на 6-му арсеналі.

На місці працює і оперативно-слідча група Служби безпеки України, військові прокурори тощо.

Співробітники СБУ опрацьовують кілька версій, одна із них – версія щодо можливого вчинення диверсії. Опитані чатові підтвердили, що на території зберігання боєприпасів сталося чотири вибухи у різних місцях, які і спричинили пожежу в п’яти місцях, зазначили на брифінгу.

“Інтенсивність вибухів в різних місцях говорить про те, що це, найбільш імовірно, диверсія… Одночасно два вибухи, а потім через 5 хвилин ще два вибухи говорять про те, що це – військова диверсія. Якби це були поодинокі вибухи на складах, то можна було б говорити про більшу імовірність інших версій”, – заявив заступник начальника Генерального штабу Збройних сил України Родіон Тимошенко.

“Щойно я спілкувався з представником СБУ, який сказав, що там працює їхня група і вона розглядає одну з версій таку”, – додав генерал Тимошенко.

За словами міністерського спікера, на арсеналі в Ічні зберігалася переважно стрілецька зброя, елементи боєприпасів та димові боєприпаси, які і спричинили значне задимлення території.

Станом на 10:30 інтенсивність вибухів зменшилася – до одного вибуху приблизно на 5 хвилин, але візуально масштаби вибухів визначити важко.

Працюють пожежні танки.

Великих ракет до артилерійських установок, за словами міністерських спікерів, на арсеналі в Ічні не зберігалися. 

Також у Міноборони додали, що оприлюднена “112-м каналом” кількість боєприпасів, яка зберігається на Чернігівщині не відповідає дійсності. Близько 50 відсотків боєприпасів вивезли до початку вибухів.

Військова прокуратура відкрила кримінальне провадження за статтею 425 Кримінального кодексу України – “Недбале ставлення до військової служби”.

За даними ДСНС, станом на 9:30 було евакуйовано вже 12 тисяч місцевих мешканців, задіяно 35 автобусів.

О 4:22 закрито повітряний простір у радіусі 30 км. Рух залізничного та автомобільного було призупинено. Через годину відключено електро- та газопостачання в населених пунктах, що попадають в зону можливого ураження.

Евакуйовано мешканців із 30 прилеглих населених пунктів.

За даними Чернігівської ОДА, евакуація населення відбувалася з низки населених пунктів Ічнянського та Прилуцького районів:
— Ічнянський район: м. Ічня, смт Дружба, села Августівка, Безводівка, Буди, Грабів, Лучківка, Пелюхівка, Червоне, Бурімка, Безбородьків, Шиловичі, Ольшана, Нова Ольшана, Тарасівка, Гмирянка, Городня, Гужівка, Заудайка, Коршаки, Монастирище, Веприк, Сезьки, Гейці, Дзюбівка, Коломійцеве, Тишківка, Хаєнки, Воронівка, Киколи.
— Прилуцький район: села Лісові Сорочинці, Стрільники, Обичів, Заудайка, Радьківка, Колісники, Левки.

У будинках культури і школих 18 прилеглих сіл Для забезпечення постраждалих розгорнуті приймальні пункти евакуації.
“Необхідні продукти харчування, вода, теплі речі, засоби гігієни. Просимо всіх небайдужих відгукнутися. Речі і харчі можна приносити до перелічених пунктів евакуації”, – ідеться в повідомленні ОДА.

Телефон гарячої лінії: (0462) 678-274.

підготувала: Людмила Кліщук

Читайте також:
Новий апокаліпсис: горить і вибухає арсенал біля Ічні на Чернігівщині

Рік тому оборонний комітет ВР був на арсеналі в Ічні
і вказав на недоліки, – Тимчук

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна