Труїтель Скрипаля Боширов виявився ГРУшником Чепігою і, ймовірно, воював на Донбасі

 

Російське видання The Insider і міжнародна розслідувальна спільнота Bellingcat за результатами спільного розслідування заявили, що підозрюваний в отруєнні колишнього співробітника ГРУ Сергія Скрипаля “Руслан Боширов” виявився полковником ГРУ Анатолієм Чепігою, він має звання “Героя Росії” – не виключено, за війну проти України на Донбасі.

Результати розслідування 26 вересня було опублікувано на сайтах обох видань.

39-річний Анатолій Чепіга народився в селі Миколаївка Амурської області РФ. У 2001 році він отримав черговий паспорт, виданий Далекосхідним військовим інститутом.

Як місце проживання Чепіга вказав адресу військової частини в Хабарському краї — там знаходився відділ спеціального призначення однієї з бригад ГРУ.

Бійці бригади брали активну участь у першій та другій чеченських війнах. Адреса цієї військової частини вказана ще в декількох далекосхідних базах даних.

Як зазначають розслідувачі, вони шукали “Боширова”, знаючи його приблизний вік, серед випускників військових училищ, де агентів ГРУ навчають іноземним мовам та готують до операцій за кордоном.

На одній із фотографій з Чечні вдалося знайти людину, віддалено схожу на “Боширова”. На сайті Далекосхідного вищого загальновійськового командного училища дослідники знайшли випускника, який підходить за віком та служив у Чечні під час війни.

Також ім’я Анатолія Чепіги знайшли у базі даних, де його домашньою адресою у 2003-2005 роках вказаний Хабаровськ. Адреса збіглася з адресою військової частини, у якій перебувала 14-та бригада спецназу ГРУ.

Підтвердженням припущення розслідувачів стала виписка Чепіги із системи “Російський паспорт” від 2014 року, де на фото людина, названа британським слідством “Русланом Бошировим”.

У в грудні 2014 року Володимира Путін своїм указом присвоїв Чепіга звання “Героя Росії”.

Ось як описує  “подвиги” Чепіги сайт відділення ДОСААФ Іванівського району Амурської області:

“Героєм можна стати і в наше, здавалося б, мирний час. Уродженець с. Миколаївка, випускник ДВОКУ 2001 року Чепіга Анатолій Володимирович, тричі був у відрядженні в Чечні, має понад 20 нагород і відзнак. А в грудні 2014 року полковнику Чепіга А. В. за виконання миротворчої місії присвоєно звання Героя Російської Федерації”.

Під “миротворчою місією” мається на увазі, судячи з усього, вторгнення в Україну (військова операція Росії в Сирії тоді ще не почалася) – і дійсно, підрозділ Чепіги  було помічено поруч із кордоном України в кінці 2014 року. 

“Однак які саме подвиги зробив цей «Герой Росії», поки неясно. Так чи інакше, ДВОКУ золотими літерами вибило його ім’я біля пам’ятника Рокоссовському”, – ідеться в ОСІНТ-розслідуванні.

Своє альтер-его “Руслан Боширов” Чепіга отримав після переїзду в Москву, де він закінчив Академію ГУ ЗС РФ, звану на сленгу “консерваторією”.

Читайте також:
“Руссо турісто, смотрімо соборо!” Інтерв’ю Петрова й Боширова
після Солбері та інтернет-меми

Як інформувала “Новинарня“, 5 вересня британська поліція назвала імена двох підозрюваних росіян, яких вважають виконавцями отруєння речовиною “Новічок” подвійного шпигуна Сергія Скрипаля та його дочки в Солсбері. Це – Олександр Петров та Руслан Боширов (можливо, прізвища несправжні).

Поліція показала їхні обличчя та маршрут у Лондоні й Солсбері 3 і 4 березня, коли було скоєно злочин. Знайдено також флакон від парфумів, у якому була отрута.

Прем’єр-міністр Британії Тереза Мей заявила, що Петров і Боширов є офіцерами ГРУ – військової розвідки РФ.

Британський міністр безпеки Бен Воллес наголосив, що президент РФ Володимир Путін несе кінцеву відповідальність за застосування хімзброї на території іншої держави – отруєння Сергія та Юлії Скрипаль у Солсбері.

Британія отримала європейський ордер на арешт росіян.

12 вересня Володимир Путін оголосив, що росіяни Боширов і Петров, підозрювані в отруєнні у Солсбері, знайдені.

Після цього вони дали плутані покази на пропагандистському каналі RT, заявивши що їздили до Англії лише як туристи.

Автори спільного розслідування Bellingcat і The Insider визначили, що паспорти Боширова і Петрова фальшиві – це працівники спецслужб з іншими прізвищами.

4 березня в британському місті Солсбері виявили з ознаками дії невідомої психотропної речовини 66-річного колишнього офіцера ГУР ЗС РФ Сергія Скрипаля та його дочку Юлію. Вони знепритомніли і перебували в критичному стані, як і британський поліцейський Нік Бейлі, котрий з ними контактував на вулиці.
30 червня в розташованому поруч містечку Еймсбері виявили непритомних Дону Стерджесс і Чарльза Роулі. Встановлено, що пара теж отруїлася “Новічком” зі знайденого флакона, який викинули Петров і Боширов. Жінка померла, чоловік осліп і втратив чутливість кінцівок.

Читайте також:
США, ФРН, Канада і Франція підтримали висновки Лондона
щодо отруєння в Солсбері

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна