На фронті розірвався міномет “Молот”, двоє військових поранені. ОНОВЛЕНО

оновлено, уточнено

У Збройних силах України стався черговий розрив міномета “Молот”, двоє військових поранені.
Інцидент стався під час бойових дій.

Спершу про інцидент повідомили волонтери в соцмережах.

“Коротко про “Молот”: міномет експлуатувався правильно. Техніка безпеки – дотримана. Люди – живі. Стріляли з укріпленого бліндажа зі шнурка. Сподіваємося на об’єктивне розслідування”, – написала у “Фейсбуці” Олена Шевцова.

За її висновками, це точно було не подвійне заряджання.

“У нас ще троє поранених від розриву “Молота”. Паліть ще. Давайте ще слідчих експериментів, колегій МО, комітетів”, – написала у свою чергу координатор “Медійної ініціативи за права людини” Ольга Решетилова, яка раніше розслідувала проблему “Молотів” у ЗСУ.

За її даними, вибух стався у 72-й механізованій бригаді імені Чорних запорожців.

Як відомо, 72 омбр зараз виконує бойові завдання на Світлодарському напрямку.

У прес-центрі ООС “Новинарні” об 11:30 повідомили, що “наразі інформація з цього приводу уточнюється, офіційне повідомлення буде приблизно за півгодини”.

ОНОВЛЕНО. Після полудня повідомлення щодо інциденту “в одній із бригад зі складу Об’єднаних сил” оприлюднив прес-центр ООС.
За офіційною інформацією, подія сталася ще позавчора під час бойових дій. У штабі підтвердили, що розірвався саме “Молот”.

“Двоє військовослужбовців (а не троє, як невірно вказали окремі засоби масової інформації) зі складу мінометного розрахунку отримали легкі дотичні поранення. 23 вересня під час виконання бойового завдання щодо ведення адекватного вогню у відповідь у каналі ствола міномету М120-15 “Молот” розірвалась міна”, – сказано в повідомленні.

Зазначається, що за даним фактом внесено до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань кримінальне провадження за статтею 414 частина 2 Кримінального кодексу України – “Порушення правил поводження зі зброєю, а також із речовинами і предметами, що становлять підвищену небезпеку для оточення”.

“За попередніми висновками первинної перевірки, яка здійснювалася безпосередньо на місці, де відбувалася бойова робота, та в ході опитування поранених військовослужбовців, з’ясовано наступне. Ймовірно, причина розриву міни полягає в невірній підготовці боєприпасу до стрільби, в тому числі, недотримання правил його зберігання”, – заявили в штабі ОС.

“Стан поранених військовослужбовців задовільний, їм надається вся необхідна медична допомога у військовій медичній установі. Загрози для їхнього життя немає”, – додали в штабі.

Як розповів у “Фейсбуці” журналіст Юрій Бутусов з посиланням на дані розслідування Військової служби правопорядку, на Світлодарській дузі вибухнув міномет калібру 120 мм 72-ї механізованої бригади. Легкі поранення отримали військовослужбовці Володимир Тимошенко і Володимир Розпутний.

“Розслідування ВСП показало, що ніяких зауважень по міномету в бійців не було, всі належні регламентні роботи виконувалися. За словами бійців, всі деталі міномета були справні, всі заходи безпеки при стрільбі дотримувалися, тому без жертв обійшлося. Стріляли мінами 1973 року, при терміні зберігання 25 років – міні виповнилося 45. Характер вибуху інший порівняно з вибухом на полігоні 128-ї бригади. Там міномет розлетівся на друзки, що і зробило основну версію подвійного заряджання, а тут, судячи з рапорту, великі деталі міномета вціліли.
Невесела деталь – після вибуху ВСП допитала всіх причетних, крім замкомбата з озброєння майора С., який сильно напився і вивезений для допиту після протверезіння”, – написав жрналіст.

Читайте також:
Міномет, який розірвався під Рівним, зламався ще два роки тому,
– розслідування ЗМІ

“Молоти” вибухали 12 разів. З них вісім – через подвійне заряджання

Як повідомляла “Новинарня“, це не перший нещасний випадок з мінометом “Молот” виробництва київського заводу “Маяк”.

6 липня 2018 року під час військових навчань на 233-му Рівненському загальновійськовому полігоні стався розрив міномета “Молот”, унаслідок якого загинули троє військовослужбовців 15-го окремого гірсько-піхотного батальйону 128 огпбр, дев’ятеро бійців дістали поранення.
Президент Петро Порошенко на час розслідування заборонив використовувати міномети “Молот” на навчаннях до завершення розслідування.

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос відстоював версію, що на полігоні відбулося подвійне заряджання через відсутність запобіжників.

Раніше міномет “Молот” на навчаннях розривався також на полігоні “Широкий Лан” у 2016 році, тоді загинули два військові.

Прокуратура розглядала три версії вибуху міномета “Молот” після проведення слідчого експерименту на Рівненському полігоні: людський фактор – подвійне зарядження, неналежний стан міномета “Молот” і неналежний стан міни, яка заряджалась.

11 липня на тому ж полігоні провели слідчий експеримент із підривом аналогічних мінометів.

Багато журналістів, громадських активістів та волонтерів заявляли про низьку якість “Молотів”, що призводить до їх розривів.

Читайте також:
Грішити не лише на “Молоти”. Ветеран АТО Бурлакова
– про те, чому вибухають міномети

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна