Трагедія на Рівненському полігоні: розірвався міномет, багато загиблих і поранених

оновлено

У п’ятницю, 6 липня, о 6-й ранку на Рівненському полігоні під час навчань розірвався міномет.

Цю інформацію ТСН підтвердили в Міністерстві оборони.

Повідомляється, що три особи загинули, ще дев’ятеро зазнали поранень різного ступеню тяжкості.

Усі військові, що перебували поруч зі зброєю, або загинули, або з пораненнями шпиталізовані.

Військові загинули під час занять з бойової підготовки, повідомляє прес-служба оперативного командування “Захід”.

Командування та особовий склад висловили щирі слова співчуття рідним та близьким загиблих військовослужбовців.

ОНОВЛЕНО. Вибухнув міномет “Молот” українського виробництва.

Інформацію про це підтвердив речник оперативного командування “Захід” Анатолій Прошин у коментарі “UA: Рівне”.

За його словами, загинули і поранені військові із підрозділу, що дислокується у Закарпатті.

З інших джерел в ОК “Захід” стало відомо, що йдеться про військових 128-ї бригади ЗСУ.

ОНОВЛЕНО. Командувач ОК “Захід” Олександр Павлюк на брифінгу назвав прізвища загиблих на полігоні.
Це військовослужбовці військової служби за контрактом капітан Валерій Тихоновський, солдати Дмитро Власов і Юрій Пишкар.

За фактом загибелі і травмування військовослужбовців на Рівненському військовому полігоні розпочато кримінальне провадження за частиною 3 статті 414 КК України – “порушення правил поводження зі зброєю, а також із речовинами і предметами, що становлять підвищену небезпеку для оточення, що спричинило загибель кількох осіб чи інші тяжкі наслідки”.
Слідчі дії проводить Головне управління Нацполіції України у Рівненській області, а процесуальне керівництво – військова прокуратура гарнізону, повідомляє прес-служба військової прокуратури Західного регіону.

У військовій прокуратурі встановили, що 6 липня 2018 року близько 5:30 на території Рівненського загальновійськового полігону під час виконання військовослужбовцями вогневого завдання щодо знищення умовного противника з веденням вогню мінометної батареї з закритої вогневої позиції відбувся вибух міни у каналі ствола міномета.

Трьох із дев’яти поранених унаслідок вибуху відправили до військово-медичного клінічного центру Західного регіону у Львів, повідомив начальник Рівненського військового госпіталя Олексій Кльонов.
За його словами, на час відправки стан двох військових був середньо-важким, стан ще одного – важким.
Машинами швидкої поранених доправили до Рівненського аеропорту, звідти двома вертольотами – до Львова.

Основною версією надзвичайної події на Рівненському полігоні є порушення заходів безпеки, йдеться у офіційному повідомленні Міністерства оборони України. Крім того, розглядається кілька версій причин вибуху.

На полігон відряджено оперативну групу на чолі з заступником міністра оборони для проведення службового розслідування.

Президент Петро Порошенко під час виступу на авіазаводі в Києві заявив, що доручаєМО і Генштабу припитити використання на військових навчаннях мінометів того типу, що вибухнув під Рівним, до завершення розслідування.

Сьогодні в Закарпатській області оголошено день жалоби за загиблими військовими. Інформація про це з’явилася на сайті облдержадаміністрації.
Також жалобу оголосили на Рівненщині.

У повідомленні Закарпатської ОДА спершу було сказано, що загинули четверо бійців 15-го окремого гірсько-піхотного батальйону, який входить до складу 128 огпбр і базується в Ужгороді, ще четверо біців поранені.
“Двоє бійців загинули на місці, двоє по дорозі в лікарню, ще четверо поранені. Двоє із загиблих – мешканці Ужгорода, один – Перечина”, – ішлося в дописі на сайті ОДА.

Згодом Загарпатська оприлюднила уточнену інформацію – про трьох загиблих і дев’ятьох поранених.

“Усі військові – учасники бойових дій, досвідчені бійці, які неодноразово демонстрували свій героїзм, відстоюючи суверенітет і територіальну цілісність України на Донбасі”, – цитує прес-служба голову ОДА Геннадія Москаля.

Журналіст Юрій Бутусов в ефірі каналу “112 Україна” розповів, що, за його даними, серед загиблих – командир мінометної батареї.

“Батарея розгорнулася на позиції, чотири міномети в ряд, для проведення стрільби по цілях, з витратою в 28 мін. Тобто стрільба була коригована, темп невисокий, поспіху не було. Стріляли “з шнурка” – тобто постріл командиром міномета здійснювався з окопу, після того як його бійці заряджали міномет і займали місця в укритті.
Стрільба здійснювалася під наглядом командира батареї, який перебував безпосередньо на вогневій і контролював виконання завдання.
Заряджачі мінометів опускали міну в ствол, відразу розверталися і бігли в окоп. Міна опускається по стволу дві-три секунди. Навідники в цей час перебували біля мінометів і забезпечували точність наведення.
Вибух міномета стався в момент того, як заряджаючий опустив у ствол міну, розвернувся спиною і попрямував в укриття, але дійти до окопу не встиг.
На місці загинули навідник міномета, заряджаючий і командир батареї, який спостерігав за стрільбою.

Були поранені дев’ять бійців найближчих мінометних розрахунків, які також перебували на вогневій позиції – заряджаючі і навідники”, – написав згодом Бутусов у “Фейсбуці” з посиланням на джерела.

“На позиції було багато людей, багато свідків, командування бригади на місці трагедії, тому будь-які публічні висновки можна буде відразу перевірити і дати об’єктивну оцінку”, – додав він.

Зазначається, що на Рівненський полігон виїхала комісія Міноборони на чолі з начальником Військової служби правопорядку ЗСУ генерал-майором Ігорем Криштуном.



Нагадаємо, міномет “Молот” на навчаннях розривався на полігоні “Широкий Лан” у 2016 році, тоді загинули два військові.

Читайте також:
Причиною трагедії під Мар’їнкою стало подвійне заряджання міномета
“Сани”, – ГПУ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна