“Молоти” вибухали 12 разів. З них вісім – через подвійне заряджання

 

Із моменту введення в експлуатацію міномета “Молот” 2016 року відбулося 12 його розривів через позаштатне спрацювання.

Про це під час виступу на засіданні Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки і оборони в четвер, 12 липня, повідомив начальник Центрального науково-дослідного інституту озброєння та військової техніки ЗСУ Ігор Чепков, передає “Укрінформ“.

“Міномет “Молот” знаходиться в експлуатації з 2016 року. Якщо аналізувати всі випадки, які привели до втрат особового складу, то за весь час відбулося 12 підривів через позаштатне спрацювання міномета”, – сказав він.

За словами Чепкова, із 12 підривів мінометів вісім відбулися внаслідок подвійного заряджання, чотири – внаслідок передчасного спрацювання підривача. Один міномет був зруйнований унаслідок бойового зіткнення.

Проведений 11 липня слідчий експеримент показав, що розрив міномета “Молот” на Рівненському полігоні, внаслідок якого загинули три військовослужбовці, а ще дев’ять – зазнали поранень, стався через людський фактор – подвійне заряджання.
Про це на засіданні комітету ВР заявив заступник міністра оборони Ігор Павловський.

За його словами, напередодні на полігоні зімітували практично всі події, які могли статися безпосередньо під час виконання завдань, і отримали наступні результати: “В ході подвійного заряджання міномета і стрільби наслідки руйнування ствола міномета були точно такі, як сталися у п’ятницю при подвійному заряджанні міномета”.

“Ми підірвали ще одну міну, щоб переконатися, чи дійсно це було в ході подвійного заряджання, чи заряджання міномета однією несправною міною. Ми отримали той же результат, який мали раніше, який мали в ході проведення слідчих експериментів, коли несанкціоновано міна вибухала через пошкоджений підривника безпосередньо у стволі міномета”, – сказав генерал.

Павловський додав, що під час експерименту “паралельно підірвали міномет Б-11 за тією ж методикою, і ми отримали той самий результат”.

“Після цього всю зброю – перший, який вибухнув у ході виконання завдань, і чотири міномети, з якими вчора проводили слідчий експеримент – ми передали до інституту судових експертиз, з метою з’ясування остаточних причин і проведення аналізу стосовно конструкційних особливостей матеріалу, з якого вони зроблені”, – сказав він.

Як повідомляла “Новинарня“, уранці 6 липня під час військових навчань на 233-му Рівненському загальновійськовому полігоні стався розрив міномета.
Від вибуху загинули троє військовослужбовців 15-го окремого гірсько-піхотного батальйону, який входить до складу 128 огпбр і базується в Ужгороді. Дев’ятеро бійців дістали поранення. Трьох із них перевезли до Львова.
Президент Петро Порошенко на час розслідування заборонив використовувати міномети “Молот” на навчаннях до завершення розслідування.

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос відстоював версію, що на полігоні відбулося подвійне заряджання через відсутність запобіжників.

Нагадаємо, міномет “Молот” на навчаннях розривався на полігоні “Широкий Лан” у 2016 році, тоді загинули два військові.

Прокуратура розглядає три версії вибуху міномета “Молот” після проведення слідчого експерименту на Рівненському полігоні: людський фактор – подвійне зарядження, неналежний стан міномета “Молот” і неналежний стан міни, яка заряджалась.

Читайте також:
Грішити не лише на “Молоти”. Ветеран АТО Бурлакова
– про те, чому вибухають міномети

Причиною трагедії під Мар’їнкою стало подвійне заряджання міномета
“Сани”, – ГПУ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна