Слідчий експеримент під Рівним: прокуратура розглядає три версії розриву міномета “Молот”

 

Прокуратура розглядає три версії причин розриву міномета “Молот” на Рівненському полігоні 6 липня.
Про це повідомив військовий прокурор Рівненського гарнізону Юрій Табака після проведення слідчого експерименту, який відбувся 11 липня.

Як передає “Громадське”, Табака розповів, що під час експерименту слідчі провели два підриви — з одним та з двома снарядами. Після підриву всі осколки зібрали і направили на експертизу для порівняння з тими, які зібрали слідчі 6 липня.

За словами Табаки, слідчі розглядають три версії вибуху міномета: “Перша версія — це людський фактор — подвійне зарядження міномета, друга — неналежний стан міномета “Молот”, і ще в нас третя версія сьогодні з’явилась — це неналежний стан міни, яка заряджалась”.

Зазначається, що журналістів не допустили до слідчого експерименту з міркувань безпеки. На території полігону були тільки слідчі, експерти науково-дослідного Інституту судових експертиз та спеціалісти міністерства оборони.

Як повідомляла “Новинарня“, уранці 6 липня під час військових навчань на 233-му Рівненському загальновійськовому полігоні стався розрив міномета.
Від вибуху загинули троє військовослужбовців 15-го окремого гірсько-піхотного батальйону, який входить до складу 128 огпбр і базується в Ужгороді. Дев’ятеро бійців дістали поранення. Трьох із них перевезли до Львова.
Президент Петро Порошенко на час розслідування заборонив використовувати міномети “Молот” на навчаннях до завершення розслідування.

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос відстоював версію, що на полігоні відбулося подвійне заряджання через відсутність запобіжників.

Нагадаємо, міномет “Молот” на навчаннях розривався на полігоні “Широкий Лан” у 2016 році, тоді загинули два військові.

Читайте також:
Грішити не лише на “Молоти”. Ветеран АТО Бурлакова
– про те, чому вибухають міномети

Причиною трагедії під Мар’їнкою стало подвійне заряджання міномета
“Сани”, – ГПУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна