Слідчий експеримент із розривом міномета “Молот”: “Один в один подвійне!”

 

Представники Міноборони та експерти на Рівненському полігоні провели слідчий експеримент з мінометами “Молот”, щоб встановити причину розриву на навчаннях 6 липня.

Про це повідомив у “Фейсбуці” головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

На полігоні був присутній зокрема присутній директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз.

Міноборони для експерименту виділило два міномети “Молот” з тієї ж заводської партії, що і міномет, який спричинив загибель військовослужбовців на полігоні Рівненщини.

За словами Матіоса, дослідження допоможе “убезпечити життя всіх бійців ЗСУ при виконанні службових обов’язків”.

Журналістка Ольга Решетилова, яка раніше займалася темою якості мінометів “Молот”, написала у “Фейсбуці”, нібито експерти зробили висновок про помилкове подвійне заряджання.

“Два підриви мінометів відбулися. Відразу після слідчих та експертів на місце підриву пішли командуючий ОК «Захід» Павлюк, заступник міністра Павловський, радник Бірюков. Понятих попросили підійти через 15 хвилин.
По телефону вже хтось комусь доповідає: «Двойное! Один в один как было!» Без експертиз і висновків. Вже один в один”, – написала Решетилова.

Як повідомляла “Новинарня“, уранці 6 липня під час військових навчань на 233-му Рівненському загальновійськовому полігоні стався розрив міномета.
Від вибуху загинули троє військовослужбовців 15-го окремого гірсько-піхотного батальйону, який входить до складу 128 огпбр і базується в Ужгороді. Дев’ятеро бійців дістали поранення. Трьох із них перевезли до Львова.
Президент Петро Порошенко на час розслідування заборонив використовувати міномети “Молот” на навчаннях до завершення розслідування.

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос відстоював версію, що на полігоні відбулося подвійне заряджання через відсутність запобіжників.

Нагадаємо, міномет “Молот” на навчаннях розривався на полігоні “Широкий Лан” у 2016 році, тоді загинули два військові.

Читайте також:
Грішити не лише на “Молоти”. Ветеран АТО Бурлакова
– про те, чому вибухають міномети

Причиною трагедії під Мар’їнкою стало подвійне заряджання міномета
“Сани”, – ГПУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна