Рада голосує за зміну статутів ЗСУ: “Слава Україні” поруч із “Бажаю здоров’я”, пан – із товаришем

 

Верховна Рада в першому читання ухвалила законопроект, який вводить у ЗСУ військове вітання “Слава Україні! Героям слава!” та звернення “пане”, “панове”.

Як передає “Новинарня“, за поданий президентом законопроект №9036 на ранковому засіданні в четвер, 6 вересня, проголосували 284 депутати.

Він також передбачає звертання “пане” як альтернативне “товарищу”.

Депутати пропонували перед другим читанням розширити дію закону на Міністерство внутрішніх справ та інші силові органи.

При цьому парламент проголосував за скорочення терміну подання пропозицій і поправок до другого читання. Голова ВР Андрій Парубій висловив сподівання, що закон буде ухвалений в цілому на наступному пленарному тижні (18-21 вересня).

Водночас, як показує аналіз тексту законопроекту, він передбачає паралельне використання у військах звернень “товариш/пан” та вітань “Бажаю здоров’я/Слава Україні! Героям слава!”

Наводимо повний текст документа, поданого на перше читання:

З А К О Н    У К Р А Ї Н И

Про внесення змін до статутів Збройних Сил України

Верховна Рада України п о с т а н о в л я є:

I. Внести зміни до таких законодавчих актів України:

1. У Статуті внутрішньої служби Збройних Сил України, затвердженому Законом України “Про Статут внутрішньої служби Збройних Сил України” (Відомості Верховної Ради України, 1999 р., № 22–23, ст. 194 із наступними змінами):

1) у тексті Статуту слово “товаришу” замінити словами “товаришу (пане)”;

2) у додатку 2 до Статуту:

в абзаці першому пункту 7 слово “Товаришу” замінити словами “Товаришу (пане)”;

пункт 10 викласти в такій редакції:

“10. Особа, яка вручила Бойовий Прапор, вітає особовий склад військової частини з одержанням Бойового Прапора словами “Слава Україні”. Особовий склад військової частини на привітання відповідає “Героям слава”. Після цього командир військової частини виступає зі словом у відповідь”.

2. У Стройовому статуті Збройних Сил України, затвердженому Законом України “Про Стройовий статут Збройних Сил України” (Відомості Верховної Ради України, 1999 р., № 22 – 23, ст. 195 із наступними змінами):

1) статтю 84 викласти в такій редакції:

“84. На вітання начальника або старшого за військовим званням “Слава Україні” всі військовослужбовці, які перебувають у строю, відповідають: “Героям слава”. Якщо начальник або старший за військовим званням прощається, на його слова “Слава Україні” військовослужбовці відповідають: “Героям слава”.

Поза строєм на вітання начальника або старшого за військовим званням “Бажаю здоров’я, товаришу (пане)” або “Вітаю, воїни (воїне)” військовослужбовці відповідають: “Бажаємо (бажаю) здоров’я, товаришу (пане)”, додаючи в кінці відповіді військове звання без зазначення роду військ чи служби. Під час відповіді Міністрові оборони України військовослужбовці відповідають: “Бажаємо (бажаю) здоров’я, товаришу (пане) Міністре оборони України”. Якщо начальник або старший за військовим званням прощається, то на його слова “До побачення, товариші (панове)” військовослужбовці відповідають: “До побачення, товаришу (пане)”, додаючи в кінці відповіді військове звання без зазначення роду військ чи служби. Під час відповіді Міністрові оборони України військовослужбовці відповідають: “До побачення, товаришу (пане) Міністре оборони України”;

2) у тексті Статуту слова “товаришу”, “товариші” замінити відповідно словами “товаришу (пане)”, “товариші (панове)”.

3. У тексті Статуту гарнізонної та вартової служб Збройних Сил України, затвердженого Законом України “Про Статут гарнізонної та вартової служб Збройних Сил України” (Відомості Верховної Ради України, 1999 р., № 22 – 23, ст. 196 із наступними змінами), слово “товаришу” замінити словами “товаришу (пане)”.

II. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Як інформувала “Новинарня“, вітання “Слава Україні! Героям слава!” було використано на військовому параді до Дня Незалежності 24 серпня 2018 року.

Ще в ході підготовки до параду президент Петро Порошенко заанонсував внесення цього вітання в статути ЗСУ.

У російських ЗМІ спричинився справжній ажіотаж через запланований перехід ЗС України на патріотичне вітання, яке пропаганда РФ називає “нацистським”.

Ще 5 лютого у Верховній Раді був зареєстрований урядовий законопроект № 7549, який, крім іншого, запропонував законодавчо закріпити військові привітання “Слава Україні! Героям слава!”.

Читайте також:
Гасло “Слава Україні!” нанесли на нову форму національної збірної з футболу.
ФОТО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна