Затримали ще одного підозрюваного в організації підриву угорського товариства в Ужгороді

 

Ще одного підозрюваного в організації вибуху в будівлі Товариства угорської культури Закарпаття в Ужгороді затримали і взяли під варту.
Про це повідомили 9 серпня в прокуратурі Закарпатської області.

У відомстві нагадали, що близько 3:00 27 лютого в Ужгороді, в результаті детонації саморобного вибухового пристрою, були пошкоджені вікна і фасад будівлі “Товариства угорської культури Закарпаття”, пожежею повністю знищено майно в офісі. Ніхто не постраждав.

8 серпня на Дніпропетровщині правоохоронцями затримано підозрюваного в організації злочину.
9 серпня йому обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою без можливості внесення застави.

Досудове розслідування у даному кримінальному провадженні здійснює слідчий відділ СБУ в Закарпатській області під процесуальним керівництвом обласної прокуратури Закарпаття.

Як відзначили в прокуратурі, в травні було завершено досудове розслідування та направлено до суду обвинувальний акт щодо двох нападників на будівлю “Товариства угорської культури Закарпаття”. Дії підозрюваних кваліфіковані як підготовка до диверсії (ст. 14, ст. 113 КК України), теракт (ч. 2 ст. 258 КК України), придбання, перевезення вибухових речовин без передбаченого законом дозволу (ч. 1 ст. 263 КК України) і навмисне пошкодження майна, вчинене групою осіб (ч. 2 ст. 194 КК України).

Читайте також:
Спалене Товариство угорської культури Закарпаття кличе
в область постійну місію ОБСЄ

Арештували АТОвця – підривника угорського офісу в Ужгороді.
Йдеться вже про теракт

Як інформувала “Новинарня“, закарпатський обласний офіс Товариства угорської культури (ТУКЗ, КМКС) в Ужгороді, за адресою Православна набережна, 5, спершу намагалися підпалити 4 лютого, кинувши у вікно пляшку із запальною сумішшю. Тоді підпал не завдав великої шкоди, було пошкоджено тільки скло.
Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль заявив, що підпал вчинили двоє польських радикалів.
27 лютого було скоєно другий підпал, із застосуванням вибухівки. Як і перший, він спричинив різку реакцію Угорщини.

4 березня голова Нацполіції Сергій Князєв заявив про розкриття обидвох нападів на офіс КМКС в Ужгороді та затримання загалом п’ятьох осіб (із них двоє – поляки, яких затримало Агентство внутрішньої безпеки Польщі).

Геннадій Москаль заявив, що організатор другого підпалу (підриву, внаслідок якого в офісі ТУКЗ усе вигоріло) – мешканець Придністров’я (Молдова), а серед виконавців є українці – учасники АТО з Кропивницького.
Двох виконавців другого підпалу суд арештував на 60 днів.

Читайте також:
З’явилося відео вибуху в Товаристві угорської культури Закарпаття

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна