Рубан сам попросив “ДНРівців” забрати його за обміном, – адвокат Рибін

 

Володимир Рубан, якого підозрюють у підготовці теракту, через свого нового адвоката Валентина Рибіна передав так званій “омбудсмену ДНР” Дарії Морозовій прохання включити його до списків на обмін з боку самопроголошеної “республіки”.

Про це Рибін повідомив у коментарі “Громадському ТБ”.

Видання зазначає, що 25 червня Рубан написав відмову від своїх адвокатів Віталія Погосяна та Андрій Смирнова. Він висловив бажання, щоб його захищав Валентин Рибін, відомий роботою із сепаратистами й полоненими російськими найманцями.
Уже на засіданні 25 червня Рубана в суді представляв Рибін. Тоді суд продовжив тримання під вартою на два місяці.

Як інформувала “Новинарня“, про те що бойовики ОРДЛО включили Рубана у список на обмін, стало відомо ще в першій половині травня.

Читайте також:
Суд залишив Рубана під арештом. Йому повідомили нову підозру

Як інформувала “Новинарня“, керівника так званого “Центру звільнення полонених “Офіцерський корпус” Володимира Рубана затримали 8 березня на КПВВ “Майорськ” в мікроавтобусі “Мерседес Спринтер” з арсеналом зброї, захованої в меблі.
9 березня Шевченківський райсуд Києва обрав йому запобіжний захід – 60 днів арешту без застави. Надалі арешт продовжували.

Володимира Рубана підозрюють у вчиненні злочинів, таких як: змова про вчинення насильницького повалення конституційного ладу та захоплення державної влади ч. 1 ст. 109, готування до вчинення дій з метою насильницького повалення конституційного ладу (ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 109) за попередньою змовою осіб. Також – у підготовці до посягання на життя державних та громадських діячів за попередньою змовою осіб (ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 28, ст. 112), підготовці до теракту (ч. 1 ст. 14, ч. 3 ст. 258), сприянні терористичній організації (ч.1 ст. 258-3) та незаконному поводженню зі зброєю за попередньою змовою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 263).

У суді Рубан заявляв, нібито переганяв автомобіль з арсеналом зброї за завданням “офіцера СБУ” із позивним “Кедр”, нічого про зброю не знав, і в нього немає пропуску на перехід на непідконтрольну територію, хоча він нібито продовжує займатися обміном полонених.

За словами Рубана, виконуючи доручення “Кедра”, він мав перевезти на окуповану територію якийсь “товар”, після чого забрати звідти меблі.

Того ж дня СБУ оприлюднила відео з прихованої камери, на якому видно, як Рубан в авто проїжджає через лінію розмежування в окуповану Горлівку, бойовики “ДНР” при Рубані завантажують зброю, він її вивозить назад на підконтрольну територію.

Голова СБУ Василь Грицак також оприлюднив аудіозапис із першого такого рейсу зі зброєю в листопаді 2017 року, коли перевізник Рубан описує арсенал в авто.
Як стало відомо з тексту підозри, зброя була доставлена у Хмельницький, у військову частину 8-го полку ССО.

Ішлося про те, що Рубан діяв у змові з керівниками “ДНР” Захарченком і Тимофєєвим.

15 березня генеральний прокурор Юрій Луценко вніс на розгляд парламенту подання на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання й арешт нардепа Надії Савченко за підозрою в плануванні теракту в парламенті України за участю Рубана та його зброї.

“У слідства є незаперечні докази того, що Надія Савченко (…) особисто планувала, особисто вербувала, особисто давала вказівки про те, як провести терористичний акт тут, в цьому залі, знищивши бойовими гранатами дві ложі: урядову і посадову, мінометами обрушивши купол Верховної Ради і автоматами добиваючи тих, хто виживе”, – сказав Луценко про план використання зброї, яку Рубан віз з ОРДО.

Голова СБУ Василь Грицак розповідав, що спецслужба має “багато беззаперечних доказів” щодо планів використати зброю, вилучену в Рубана, для здійснення терактів у центрі Києва, а також про зв’язки затриманого з Віктором Медведчуком.

Верховна Рада позбавила Надію Савченко депутатської недоторканності 22 березня, наступного дня її арештували на два місяці.

Як інформувала “Новинарня“, в лютому 2017 року Надія Савченко разом із Володимиром Рубаном їздила в окупований Донецьк “козьїми тропами”, в обхід КПВВ.

Читайте також:
ОРДЛО вимагає видати підсудних “беркутівців”.
Медведчук озвучує вимоги “сепарів” щодо обміну

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна