УІНП підготував законопроект про скасування свят 8 березня, 1 і 9 травня

 

Український інститут національної пам’яті підготував законопроект щодо скасування в Україні державних свят 8 березня (Міжнародний жіночий день), 1-2 травня (День міжнародної солідарності трудящих) і 9 травня (День перемоги).
Про це в інтерв’ю “Апострофу” заявив директор інституту Володимир В’ятрович.

“Я думаю, що нам не варто говорити про таке державне свято, як 1 травня… Точно треба переводити акцент з 9 травня на 8 травня (День пам’яті та примирення – “Н”). Також я переконаний, що не варто робити державним і святковим днем 8 березня”, – підкреслив він.

У коментарі “Новинарні” В’ятрович зазначив, що, звісно, ідеться про скасування обох святкових днів 1-2 травня.

За словами історика, УІНП розробив відповідний проект закону “Про державні свята в Україні”.

“Найближчим часом будемо виставляти на громадське обговорення це питання. Головним завданням в цьому напрямку буде, дійсно, впорядкування цих свят, тому що в нас календар наповнений якимись новими українськими національними святами, а старі радянські свята все одно залишаються. Усе це потребує певного впорядкування”, – заявив В’ятрович.

“Я думаю, що цього року депутати підтримають нашу ініціативу і ухвалять цей закон”, – вважає голова УІНП.

На його думку, на держаному рівні мають відзначатися лише ті свята, які присвячені подіям, що були переломними та надзвичайно важливими для України як держави, “а не якісь свята, які залишилися нам у спадок від радянського минулого”.

В’ятрович нагадав, наскільки важливою для України була відмова від святкування 23 лютого.

“Це свято вже майже зникло, і показником того є бізнес і комерція, які теж переорієнтувалися. Тобто 14 жовтня абсолютно поступово витісняє те, що стосувалося 23 лютого. З часом 14 жовтня повністю приживеться і буде саме тим днем, у який ми будемо згадувати захисників України, захисників в широкому сенсі”, – зазначив директор Інституту національної пам’яті.

Читайте також:
В’ятрович про заяву Нищука: Важливо бачити зміст, а не лиш форму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна