В’ятрович про заяву Нищука: Важливо бачити зміст, а не лиш форму

 

Володимир В’ятрович
голова Українського інституту національної пам’яті, історик

(FB)

З проводу слів міністра [культури] Євгена Нищука і таблоїдизації історії, на яку я не втомлююся звертати увагу.

Думаю, для дискусії важливо бачити зміст, а не лиш форму. Коли невдало побудована фраза міністра, додатково загострена заголовками медіа, перетворює обмовку на скандал, це не додає до теми.

А тема насильницьких змін складу населення – складна і болюча. І важлива для розуміння злочинів тоталітарного режиму, механізмів соціальних деформацій.

Ми всі зараз тут на цій землі – українці. Розумію обурення тих, кого зачепили згадки про генетику. Вони особливо обурливо звучать в інтерпретації медіа.

Але не розумію останніх (медіа) – в погоні за клікабельністю зміщувати фокус замало не до фашизму із того, про що говорив Євген: як сьогодні шукати культурну спільність між нами різними, з різним походженням, історичним досвідом і культурними традиціями.

Як шукати порозуміння між нами – майже в 100% нащадками жертв тоталітаризму: або тих хто тут жив споконвіку, або тих, кого рідко добровільно привезли, “скерували”.

Ми маємо знайти модель порозуміння (і гострота дискусій цю необхідність підтверджує). Інакше годі говорити про модерну громаду в сучасному глобальному світі.

Від редакції. Репліка Євгена Нищука в програмі “Свобода слова” на каналі ICTV 21 листопада, яка спричинила гнівні заяви МЗС Росії, проросійських ЗМІ, а за ними й багатьох користувачів соцмереж в Україні, “Опоблоку” тощо:
“Другим безпековим моментом це є культура. Тому що вона має здатність виховувати і формувати суспільство. І ця ситуація, яка склалася на сході й півдні країни, – це прірва свідомості. Більше того, коли ми так багато говорили про генетику, на Запоріжжі, на Донбасі, на тому… це ж міста завезені. Немає там ніякої генетики. Це свідомо завезені. Черкаси – це славетний гетьманський Шевченків край, саме місто Черкаси наполовину завезене. Чого? Бо боялися цього шевченківського духу. І так робили, це була технологія радянського союзу”, – сказав міністр.
Після розголосу міністр вибачився за неетичне формулювання.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.