Закон про мобілізацію: комітет ВР підтримав правку, яка захистить рекрутів від перекидання в “сторонній” підрозділ

Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки підтримав поправку до обговорюваного закону про мобілізацію, яка захистить рекрутинг від перенаправлення новобранця не в обраний ним підрозділ.

Як передає “Новинарня“, про це вдень у вівторок, 19 березня, повідомив народний депутат Володимир В’ятрович (“Європейська солідарність”). Раніше цього дня він писав про загрозу відхилення такої правки.

“Щойно оборонний комітет підтримав важливу поправку №1197 до закону про мобілізацію, яку ми внесли разом із Соломією Бобровською та іншими колегами. Врахування цієї поправки не дозволить зруйнувати масовий військовий рекрутинг, який тільки-но почав набирати обертів”, – написав депутат у фейсбуці.

За його словами, “поправка гарантує, що якщо людина самостійно прибула в ТЦК з відношенням від військової частини, яка хоче саме цього фахівця взяти на конкретну посаду, людину відправлять саме до цієї частини, а не куди завгодно”.

“Обговорення на комітеті було бурхливим. Особливо вразила позиція представників Міноборони й Генерального штабу, які наполягали на праві посилати людей саме куди завгодно, а рекрутинг обмежити мізерною кількістю підрозділів, визначених як пріоритетні.

За дивною (скажімо прямо, совєтською) логікою Міноборони й Генштабу, чим більше людей і частин охоплено рекрутингом, тим менше мобілізаційного резерву. Хоча за нормальною логікою все з точністю до навпаки – чим більше вакансій у війську буде заповнено за допомогою рекрутингу, тим менше вакансій залишиться заповнити через мобілізацію.

Причому якість поповнення через рекрутинг незрівнянно вища – адже і частина відбирає саме тих фахівців, які їй потрібні, і мотивація рекрутів зовсім інша – вони ідуть на конкретну посаду в конкретну частину, де можуть якнайкраще реалізувати свої здібності.

Рекрутинг нарешті створить здорову конкуренцію між підрозділами. Бо якщо до одних частин (у тому числі і фронтових) стоїть черга бажаючих, а до інших ніхто не йде, це очевидно пов’язано з різною якістю командирів, різним ставленням до людей у різних частинах. І повсюдне запровадження рекрутингу, захищеного законодавчими гарантіями, змусить гірші частини підтягуватися до кращих”, – пояснив В’ятрович.

Він подякував членам оборонного комітету ВР, “які дослухалися до логічних аргументів і реальних потреб армії, а не до бажання Міноборони й Генштабу “дєржать і нє пущать”.

Законопроєкт разом із врахованими комітетом правками ще має бути проголосований у сесійний залі парламенту. Водночас його ухвалення гальмується поданням не лише змістовних, а й сотень технічних правок – так званого “законодавчого спаму”.

Читайте також:
У Львові відкрили Центр рекрутингу української армії. Мобілізовувати там не будуть


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна