Три різні “проти”: фракції опозиції пояснили своє голосування щодо закону про мобілізацію

Фракції “Європейська солідарність”, “Батьківщина” і “Голос” розкритикували фінальну версію законопроєкту про мобілізацію, однак голосували по-різному: “ЄС” не дала жодного голосу, з “Батьківщини” – 2 “за”, із фракції “Голос” – 16 “за”.

У підсумку, закон 11 квітня було ухвалено.

Представники фракцій проукраїнської опозиції пояснюють свої позиції так:

Володимир В’ятрович (“Європейська солідарність”):

– Закон про мобілізацію поганий і запізнілий.

Сирий урядовий проєкт, поданий у кінці минулого року, три місяці намагалися покращити в комітеті поправками.
Здавалося, це бодай частково вдалося. Я тішився, що зумів відстояти важливі зміни, зокрема ті, які вводили рекрутинг у закон.

Але в кінці минулого тижня комітет відкинув фактично всі напрацьовані зміни. Закон знову став таким, як на початку року, а в деяких положеннях – гіршим.

Зокрема з нього вилучили важливу для наших захисників норму про можливість звільнення після 36 місяців служби.

Тобто депутати просто втратили три важливих місяці.

Якщо влада була впевнена, що урядовий законопроєкт був правильним, то треба було ухвалювати його ще в січні.
Станом на зараз ми усі вже побачили б, що з ним не так.

Натомість нині ми отримали не просто поганий, а ще й запізнілий закон, який не посилить мобілізацію нових захисників, але цілком може послабити мотивацію тих, хто захищає країну вже не перший рік.

Роман Лозинський (“Голос”):

– Закон про мобілізацію. Президент усунувся. Бо ж він хороший, не має права бруднитись об непопулярні рішення. Звідси протиставлення військового і політичного керівництва країни, звідси перенесення відповідальності один на одного. Замість пошуку найпотрібніших для країни рішень. Звідси ще більше недовіри до влади і до мобілізації.
Парламент місяцями систематично ламали.

Де затверджується порядок денний засідань і приймаються ключові рішення? Підказка: не в Раді.
Де контроль за урядом і кому підзвітні міністри? Підказка: не в Раді.

З депутатів зробили кнопки. Забрали можливість впливати через дискусію і аргументи. Вирвали з мʼясом систему стримувань і противаг.

Звідси печерний популізм більшості моїх колег, які дуже легко виправдовують свої пусті гасла. Бо якщо президент усунувся, а парламент поламали, “то хто ж може забрати в мене право боротись за лайки і політичні бали?…”

А що законопроєкт? Усі 100% депутатських поправок відхилили. Усі мої 65 також, хоч і врахували точково окремі пропозиції при підготовці комітетських поправок. Пропозиції від місцевого самоврядування проігнорували, заклавши в текст рішення, які гарантовано не будуть працювати.

…В першому читанні я підтримав законопроект з очікуванням, що до другого читання профільний комітет зможе покращити його якість. Але цього не сталося.

Забрали ключову норму для моїх побратимів. Тих, які у перші дні пішли на фронт добровольцями. Норму, яка хоч трохи вносила визначеність і терміни для права демобілізуватись. І ця несправедливість на фоні самоусунення президента плюс імпотенції Ради стає ще сильнішою.

Несправедливість, що ворога зупиняють декілька сотень тисяч цивільних, яким важлива ця країна, і які вимушено стали військовими. Поки інші сплять…

Читайте також:
Нардеп із “Голосу” Лозинський після 15 місяців служби і боїв у ЗСУ повернувся на роботу в парламент

[Чому тоді “Голос” підтримав законопроєкт?] Ми не дали жодного голосу, аби прибрати з законопроекту демобілізацію. А закон в цілому – [бо] в залі чітко висловилося військове командування із закликом проголосувати.
І ні, такий текст мене і моїх колег не влаштовує.

Юлія Тимошенко (“Батьківщина”):

– Команда “Батьківщини” послідовно боролася проти репресивного законопроєкту про мобілізацію, тому не підтримала його ухвалення в цілому. Також фракція одностайно виступила проти скасування норми про  демобілізацію після 36 місяців, проте система “Рада” під час голосування дала збій.

Команда “Батьківщини” подала понад 300 правок до законопроєкту про мобілізацію, які суттєво змінювали його концепцію: перетворювали примусову і принизливу мобілізацію на мотиваційну й справедливу, а сам закон робили дієвим. Депутати не врахували жодної, тому “батьківщинівці” не голосували за принизливий законопроєкт.

Правки від депутатів фракції «Батьківщина» містили такі пропозиції:

  • демобілізувати всіх, хто відслужив 36 місяців;
  • встановити чіткі правила ротацій та відпусток;
  • платити кожному, хто підпише контракт із Міноборони, разово 10 000 доларів;
  • збільшити вдвічі – до 200 000 гривень – місячну платню кожному, хто провів на передовій понад 18 місяців;
  • навчати новобранців щонайменше 6 місяців перед відправленням на фронт;
  • відправляти до війська досвідчених силовиків, а не 20-річних студентів;
  • зняти бронь з чиновників та депутатів, правоохоронців і суддів;
  • лікувати поранених за держаний кошт в медзакладах будь-якого рівня і права власності;
  • годувати військових, які перебувають на лікуванні, за стандартами країн НАТО;
  • вчити дітей загиблих героїв у вишах безкоштовно.

Нам потрібне якісне і сильне військо, здатне захистити Україну. Цей законопроєкт такого війська не створює. І цей закон навряд чи наблизить перемогу України.

Читайте також:
Чому прибрали демобілізацію із законопроєкту в Раді – МОУ прокоментувало

Законопроєкт про мобілізацію ухвалено: основні норми


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна