Верховна Рада ухвалила законопроєкт про мобілізацію: демобілізацію виключили

доповнено

Верховна Рада схвалила в другому читанні і в цілому законопроєкт про мобілізацію.

Про це в четвер, 11 квітня, повідомили народні депутати Олексій Гончаренко та Ярослав Железняк.

“За” проголосували 283 нардепи.

Голосування по фракціях за закон: “Слуга народу” – 192 “за”, “Батьківщина” – 2, “Платформа за життя та мир” – 18, “Голос” – 16, “Відновлення” – 16, “За майбутнє” – 12, “Довіра” – 15, позафракційні – 12, “Європейська солідарність” – 0.

За прийняття урядового законопроєкту в цілому з трибуни в сесійній залі парламенту агітували командувачі Збройних сил України, командири бойових підрозділів, керівники Генштабу – зокрема Олександр Сирський, Анатолій Баргилевич, Юрій Содоль, Андрій Білецький та багато інших.

Командувачі ЗСУ в залі Верховної Ради. Фото: ФБ Ірина Геращенко

Перед цим із законопроєкту прибрали норму про демобілізацію.

“Комітет подав правку, щоб забрати норму про демобілізацію, це рішення підтримали. “За” — 227 голосів: “слуги”, ОПЗЖ, частина “Голосу”, “Батьківщина” дала 2 голоси”, — написав Олексій Гончаренко.

Як стало відомо раніше, виключення норми про демобілізацію із законопроєкту ініціював головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський і підтримав міністр оборони Рустем Умєров.

Як пояснив 10 квітня речник Міноборони Дмитро Лазуткін, норми щодо демобілізації мають бути розглянуті в окремому законопроєкті.

“Норма про демобілізацію спочатку була присутньою у законопроєкті. Через 36 місяців.. Але наразі були побажання від Генерального штабу, який розуміє оперативну ситуацію, який розуміє загрози і ризики, які стоять перед державою. Ми не можемо зараз ухвалювати поспішних рішень. Ясна річ, що популістських думок дуже і дуже багато. Водночас ми повинні розуміти, що ескалація, агресія Росії триває. Наступ практично по всій лінії фронту іде. І наразі послабити Сили оборони не можна. Вочевидь є доручення від парламентського комітету розробити протягом 8 місяців новий закон, який буде стосуватися безпосередньо ротації і демобілізації”, – зазначив він.

Читайте також:
Законопроєкт про мобілізацію: у комітеті з нацбезпеки запевнили, що депортації військовозобов’язаних з-за кордону не буде

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна