Законопроєкт про мобілізацію: у комітеті з нацбезпеки запевнили, що депортації військовозобов’язаних з-за кордону не буде

Українців призовного віку не депортуватимуть з-за кордону.

На цьому наголосила членкиня комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, народна депутатка від партії “Європейська солідарність” Ірина Фріз в ефірі “Радіо Свобода”, коментуючи пункт про обмеження консульських послуг у законопроєкті про мобілізацію.

За її словами, оформлення консульських послуг військовозобов’язаними за кордоном за наявності військово-облікових документів необхідне для розуміння кількості громадян України за кордоном. На актуалізацію даних чоловіки призовного віку матимуть 60 днів після набуття чинності закону.

“Надання консульських послуг буде відбуватися протягом 60 днів з часу набуття чинності цього закону з одночасною актуалізацією даних. Тобто чоловік призовного віку може прийти, щоб отримати консульську послугу за ці 60 днів і може оновити свої дані. Зазначити місце перебування, контактні дані для того, щоб Міністерство оборони і Генштаб мали чітке розуміння, яка кількість громадян перебуває за кордоном”, — зазначила Фріз.

Вона також підкреслила, що про жодну депортацію з-за кордону українців не йдеться. І механізму такого немає.

“Зараз згідно з чинним законодавством, і українським, і міжнародним, немає механізму депортації людей під час воєнного стану з інших країн. Жодної депортації відбуватися не буде. Це лише для військового обліку потрібно для Міністерства оборони”, — наголосила нардепка.

Додамо, що сьогодні Верховна Рада розпочала розгляд законопроєкту про мобілізацію в другому читанні.

Читайте також:
Можливість демобілізації виключили із законопроєкту про мобілізацію, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна