Інститут нацпам’яті визнав Булгакова символом російської імперської політики

Письменника Михайла Булгакова визнали символом російської імперської політики, а перебування в публічному просторі пам’ятників на його честь вважають пропагандою імперської політики РФ.

Про це йдеться у висновку Експертної комісії Українського інституту національної пам’яті.

Так, комісія вважає, що Булгаков, попри те, що жив у Києві, зневажав українців та українську культуру, ненавидів українське прагнення до незалежності та негативно відгукувався про становлення Української держави та її очільників.

У висновку також стверджують, що серед усіх тодішніх письменників він «стоїть найближче до нинішніх ідеологем путінізму і кремлівського виправдання етноциду в Україні».

У творах письменника немає жодного позитивного персонажа-українця, кажуть в Українському інституті нацпам’яті. Натомість він пародіює чи глузливо перекручує українську мову, глузує з української автокефальної церкви та заперечує саме існування української нації.

Зокрема, оповідання «В ніч на 3-тє число» має антиукраїнську спрямованість через «гротескне зображення» воїнів 1-ого полку української Синьої дивізії.

В оповіданні Булгакова «Я убив» комісія інституту національної пам’яті вбачає наративи нинішніх кремлівських пропагандистів Олександра Дугіна, Володимира Соловйова та Ольги Скабєєвої. Крім того, там кажуть, що цей твір перегукується із теперішніми закликами до нищення українців та містить ідеологію фашизму.

Тож в інституті нацпам’яті заявили, що присвоєння імені Булгакова географічним об’єктам, назвам юридичних осіб, об’єктам топонімії, а також встановлення на його честь пам’ятників в Україні було втіленням русифікації як складової російської імперської політики.

Читайте також:
У Києві оновили меморіальну дошку на честь українофоба Булгакова

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна