У Києві оновили меморіальну дошку на честь українофоба Булгакова

доповнено

На фасаді Музею Булгакова, що на Андріївському узвозі в Києві (філія Музею історії Києва), відкрили оновлену меморіальну дошку на честь російського письменника Михайла Булгакова, який у своїх творах поливав брудом Україну.

Про це 26 травня повідомив громадський активіст Олег Слабоспицький у Facebook.

“Вдумайтесь. Нову дошку на честь людини, яка стала символом “русского булгаковского Кієва”, відвертого шовініста і українофоба, імперця, улюбленця Сталіна, ненависника української мови, який відверто висміював і зневажав усіх героїв визвольної боротьби за Незалежність. Його цитати і портрети масово використовують росіяни на тимчасово окупованих територіях. Як в окопах, так і на виставках та білбордах, промиваючи мізки молоді та дітям”, – обурено написав громадський діяч.

Слабоспицький додав, що “в той час, коли тривають активні процеси дерусифікації та ім’я Булгакова нарешті масово зникає з назв вулиць разом з його дошками та пам’ятниками, у Києві без всяких погоджень відкривають нову дошку.

Таким чином комунальний музей публічно відбілює “російських покидьків та русскій Кієв”, стверджує активіст.

Слабоспицький розповів “Новинарні“, що донедавна попередня дошка на честь автора “Білої гвардії” була завішена сміттєвим пакетом, “як і кожен “хороший русскій”. На барельєфі російськомовні написи: “В этом доме жил известный русский советский писатель Михаил Булгаков. 1891-1940”.

Стара меморіальна дошка на честь Булгакова

Оновлена дошка оформлена українською мовою. З неї зникло визначення Булгакова як російського письменника (яким він і був).

Натомість тепер написано: “У цьому будинку в 1906-1919 роках жив видатний киянин, лікар, письменник Михаїл Булгаков. 1891-1940”.

Нагадаємо, у серпні 2022 року в рамках дерусифікації з “жовтого корпусу” КНУ ім. Шевченка демонтували меморіальну дошку Булгакову.

Читайте також:
Комунальники Бучі заступилися за пам’ятники Булгакову і заявили про “вандалізм”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна