Верховна Рада ухвалила заяву щодо рішення польського Сейму про “геноцид”

 

Верховна Рада України на вечірньому засіданні 8 вересня прийняла заяву “У зв’язку з ухваленням Сенатом і Сеймом Республіки Польща постанов (…) щодо оцінки польсько-українського конфлікту в роки Другої світової війни”.

За відповідну постанову проголосували 247 народних депутатів – переважно представники всіх фракцій і груп, крім “Опозиційного блоку” (0 голосів), “Воля народу” (4 голоси) та “Відродження” (1 голос).
“Батьківщина” дала 10 голосів із 21 можливого.

При цьому авторами узгодженого проекту заяви виступили представники (переважно голови) всіх найбільших фракцій – фракцій БПП, “Народний фронт”, “Самопоміч”, РПЛ, “Батьківщина”.

Всупереч проектам деяких депутатів, ВР не стала “дзеркально” проголошувати геноцидом дії поляків проти українців під час ІІ Світової війни.

У заяві зазначається: “Верховна Ради України із жалем, розчаруванням і глибокою стурбованістю сприйняла рішення Сенату і згодом ухвалення Сеймом Республіки Польща постанови від 22 липня 2016 року «Щодо вшанування пам’яті жертв геноциду, вчиненого українськими націоналістами проти громадян ІІ Речі Посполитої у 1943-1945 роках», якою надана політично і юридично некоректна оцінка трагічної сторінки українсько-польської історії, що стосується, зокрема, конфлікту між нашими народами у період Другої світової війни.

Верховна Рада України звертає увагу на те, що Україну і Польщу поєднують як видатні приклади спільної боротьби за свободу, так і криваві протистояння.

Верховна Рада України заявляє, що необхідно з належною повагою і рівною турботою вшановувати пам’ять усіх жертв на території обох держав…

Верховна Рада вважає, що ухвалення Парламентом Республіки Польща зазначених постанов поставило під загрозу політичний і дипломатичний доробок та зусилля двох держав і народів, спрямовані на взаємне прощення, примирення та вшанування пам’яті невинних жертв, українців та поляків.

Верховна Рада України, відтак, засуджує односторонні дії Сенату та Сейму Республіки Польща, спрямовані на перегляд позитивних результатів співпраці, які були досягнуті під час конструктивного українсько-польського діалогу за останні десятиліття…”

У відозві українського парламенту також сказано: “Верховна Рада України заявляє, що успіх майбутніх українсько-польських відносин лежить у площині погодженої формули порозуміння між Україною та Республікою Польща.

У зв’язку з цим Верховна Рада України:

закликає істориків продовжити фаховий діалог з метою розкриття усіх досі нез’ясованих фактів та обставин історії на основі достовірних архівних матеріалів, залишаючи простір для кожної сторони інтерпретувати історичні факти, а політиків України і Польщі – припинити інструменталізувати історичну науку заради досягнення тимчасових політичних вигод;

закликає нинішні та майбутні покоління українців і поляків продовжувати стратегічне партнерство та не піддаватися спробам окремих політичних сил маніпулювати чутливими сторінками історичного минулого всупереч інтересам українського та польського народів;

звертається до польських колег з пропозицією припинити політизацію трагічних сторінок українсько-польської історії та зосередити зусилля на конструктивній побудові взаємин між Україною та Республікою Польща для зміцнення партнерства в демократичній Європі на підставі європейських цінностей”.

Доповідачем виступили одна з авторів узгодженого тексту заяви, заступниця голови ВР Оксана Сироїд.
Документ було розроблено за участі Українського інституту національної пам’яті.

Як повідомляла Новинарня, днями голова УІНП Володимир В’ятрович закликав Верховну Раду не завдавати “симетричного” удару у відповідь та оцінити вчинок саме польського Сейму, а не взаємини між українським і польським народами в 1940-х роках.

Раніше народний депутат Олег Мусій виступив автором проекти заяви, яким пропонувалося визнати “геноцидом” дії поляків щодо українців під час Другої світової війни.

Читайте також:
Спікер Сейму, який визнав геноцид поляків українцями, просить Верховну Раду не робити дзеркальний крок

Президенти України та Польщі підписали спільну декларацію та обговорили складні історичні питання

До Києва прибув президент Польщі – на парад та рятувати взаємини після “геноциду”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна