До Києва прибув президент Польщі – на парад та рятувати взаємини після “геноциду”

 

Президент Польщі Анджей Дуда прибув до Києва для участі в переговорах з українським керівництвом та участі в урочистостях з нагоди 25-річчя Незалежності. Про це повідомив посол України в Польщі Андрій Дещиця.

“Президент Польщі Анджей Дуда саме прибув до Києва для святкування Дня Незалежності України”, – написав Дещиця у “Твіттері.

За інформацією польських медіа, які посилаються на президентську канцелярію у Варшаві, Дуда буде єдиним іноземним гостем у ранзі глави держави на святкуванні Дня Незалежності України в Києві.

Раніше прес-служба Банкової поінформувала, що Петро Порошенко проведе в Києві зустріч з президентом Польщі Дудою 24 серпня, в День Незалежності України. Цього ж дня президенти України та Польщі зроблять заяву для представників ЗМІ.

Як очікується, президенти Польщі і України підпишуть спільну декларацію, присвячену 25-річчю українсько-польських відносин.

Глава зовнішньополітичної служби канцелярії президента Польщі Кшиштоф Щерський зазначив, що ця декларація стосуватиметься участі Польщі в реформах в Україні та висловлюватиме спільну позицію з актуальних завдань двосторонніх відносин. Ітиметься й про повагу суверенітету і територіальної цілісності держав.

“У документі буде підкреслено стратегічне значення незалежності України, а також той факт, що Польща була першою країною, яка визнала її незалежність”, – наголошував Щерський.

За словами Щерського, двосторонні переговори Дуди і Порошенка будуть присвячені миру в Україні, перспективам стабільності для регіону, відносинам між Польщею та Україною, відносинам ЄС-Україна.
Під час візиту в Києві Дуда виступить також зі зверненням перед послами України.

Те, що “президент Анджей Дуда буде єдиним іноземним гостем церемонії в ранзі глави держави”, на думку Щерського, підкреслює важливість польсько-українських відносин.

Нагадаємо, 22 липня Сейм Польщі ухвалив Сейм Польщі ухвалив постанову, якою визнав Волинську трагедію геноцидом поляків, вчиненим ОУН-УПА. За прогнозами українських експертів, це може призвести до значного охолодження взаємин між Києвом та Варшавою.

Про цей візит стало відомо ще на початку серпня. Як зазначає “Європейська правда”, Дуда їде до Києва “заліковувати рани”після ухвали Сейму щодо геноциду.
Видання припускає, що між польською та українською сторонами триває “торгівля” щодо деталей спільної декларації, і “немає сумнівів, що історичні питання в ньому є головним каменем спотикання”.

“Україна – важлива для Польщі частина “ідеологічної конструкції” в зовнішній політиці, а ухвалюючи “волинську резолюцію”, у Варшаві, найімовірніше, не прорахували негативних наслідків такого кроку. Тому тепер з усіх можливих рівнів “Право і справедливість” намагається надіслати сигнал Києву: “Ми з вами”, – пише “ЄП”.

Читайте також:
Командувач ЗС Латвії візьме участь у параді до Дня Незалежності

Спікер Сейму, який визнав геноцид поляків українцями, просить Верховну Раду не робити дзеркальний крок

Бійці ЗСУ під прапором України узяли участь у параді до Дня Війська польського у Варшаві

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна