Сенат Польщі ухвалив резолюцію із закликом визнати Волинську трагедію “геноцидом”

 

Сенат Польщі сьогодні, 8 липня, ухвалив постанову щодо Волинської трагедії.
У ній верхня палата парламенту закликає польський Сейм (нижню палату) встановити 11 липня Національним днем пам’яті жертв “геноциду, вчиненого українськими націоналістами проти громадян Другої Речі Посполитої”, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Wirtualna Polska.

За ухвалення резолюції проголосували 60 сенаторів, 23 були проти, 1 утримався.

За словами голови комісії зі зв’язків із поляками за кордоном Міхала Дворчика, основою резолюції Сенату був законопроект щодо вшанування пам’яті жертв Волинської трагедії, авторства депутатів від правлячої партії “Право і справедливість“, внесений на розгляд Сейму.

“Важливо, що Сенат встиг ухвалити резолюцію до 11 липня, дня, коли традиційно вшановуються жертви геноциду, вчиненого українськими націоналістами. На жаль, Сейм не встиг зі своїм рішенням”, – додав Дворчик.

В ухваленій постанові Сенат Республіки Польща “віддає шану памʼяті громадян II Республіки, по-звірячому убитих українськими націоналістами”. При цьому в документі висловлюється “шана і подяка тим українцям, які, ризикуючи власним життям, рятували поляків”.

Також у тексті резолюції йдеться про те, що “пам’ять про жертв злочину, скоєного в 1940-ві роки українськими  націоналістами, досі не була належним чином увічнена, а масові вбивства не були названі, за історичною правдою, геноцидом”.

У зв’язку з цим Сенат Польщі закликає Сейм встановити “день 11 липня Національним днем пам’яті жертв геноциду, здійсненого українськими націоналістами щодо громадян ІІ Республіки Польщі”.

Читайте також:
У Польщі “якісно” сплюндрували могили вояків УПА. Є реакція УІНП

11 липня в Польщі відзначають день мучеництва “кресов’ян” – поляків, які жили в Західній Україні і Західній Білорусі.

“Ця постанова містить такі акценти, що її міг би написати Володимир Жириновський”, – прокоментував рішення верхньої палати сенатор від опозиційної партії “Громадянська платформа” Ян Рулевський.

Як очікується, за кілька днів польський Сейм може проголосувати за визнання волинських подій геноцидом поляків, здійсненим українцями, а також встановити спеціальний день їхньої пам’яті – 17 вересня.
Ця дата вважається компромісною, адже таким чином День пам’яті буде прив’язаний до дати початку радянської окупації Західної України і Білорусі, що нагадуватиме: в загибелі поляків винна не лише УПА.

Нагадаємо, 7 липня Київська міська рада перейменувала Московський проспект на проспект Степана Бандери. У Польщі, де розгорається антиукраїнська істерія, цю дію сприйняли як недружню.

Читайте також:
У Польщі шириться антиукраїнська істерія. Представник УІНП наводить нові приклади

Ot Vinta не пустили в Польщу, щоб не було бійки перед роковинами “геноциду з боку українських націоналістів”, – міністр

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна