Президенти України та Польщі підписали спільну декларацію та обговорили складні історичні питання

 

Президент України Петро Порошенко та  Президент Польщі Анджей Дуда підписали спільну декларацію з нагоди Дня Незалежності України. Про це повідомив під час брифінгу за результатами  зустрічі Петро Порошенко.

У спільній декларації йдеться про те, що в історії обох країн були трагічні сторінки. Великих зусиль докладають польські та українські політики, історики, інтелектуали та церковні діячі.

У декларації сказано, що діалог має сприяти  примиренню та порозумінню між народами. У зв’язку з цим наведено слова, які сказав під час прощі Папа Іван Павло ІІ в Україні в 2001 році: “щоб помилки минулого не повторилися в майбутньому”, а також: “щоб пам’ять про них не стала перешкодою на шляху до взаємопізнання, яке є джерелом братерства і співпраці”.

Дуда і  Порошенко підкреслили, що повернення миру в Україну має ключове значення для безпеки всіх європейських держав, у тому числі Польщі. Варшава декларує, що підтримуватиме зусилля України з метою повернення її територіальної цілісності. Глави держав закликають міжнародне співтовариство посилити зусилля, зокрема політику санкцій проти агресора. Підтверджують, що Україна має право здобути в майбутньому повноправне членство в НАТО.

Під час брифінгу  Прошенко подякував польським партнерам та президенту Польщі, який, з його слів, представляє і європейських партнерів, за незмінну позицію щодо Криму та російської агресії на сході України. Також Порошенко відзначив важливу роль українсько-польсько-литовської бригади, яка сьогодні  також брала участь у військовому параді.

“Дуже приємно, що у нашому параді брала участь українсько-польсько-литовська бригада, це її перший такий вихід у світ, і мені цей вихід дуже сподобався, вони виглядали гідно. Більше того, можу сказати по секрету, що і наші інші партнери вже хочуть переймати досвід українсько-польсько-литовської бригади і впроваджувати це у себе. Ми повністю готові до цього. Тому що це, на мою думку, перші результати європейської та євроатлантичної інтеграції України”, – сказав Порошенко.

Президент повідомив, що під час переговорів  обговорювалось питання розширення економічної співпраці України та Польщі та використання всіх можливостей, які надає підписана Україною Угода про асоціацію з Євросоюзом і всеохоплююча зона вільної торгівлі, яка вступила в силу з 1 січня 2016 року.

Порошенко окремо наголосив на обговоренні подальших кроків щодо підтримки українського прагнення в отриманні найближчими тижнями безвізового режиму для українських громадян.

Крім того Порошенко зауважив, що історичне питання не має розвиватись на користь третьої держави.

“Українська сторона готова до відвертого та конструктивного діалогу з питань трагічних сторінок нашої спільної історії, і впевнений у тому, що це порозуміння вже найближчим часом ми знайдемо”, – сказав він.

Глава держави також наголосив на позиції підтримки і спільної координації в енергетичних питаннях та зазначив, що Україна дуже цінує позицію Польщі щодо проекту “Північний потік-2“, а також спільну позицію стосовно турецького потоку.

“2016 рік буде першим роком, коли енергетичний шантаж Російської федерації не пройшов. Значна частина і велика заслуга в тому, що цей шантаж не працює, є наших європейських партнерів, в першу чергу і в тому числі, наших польських партнерів”, – наголосив Порошенко.

В свою чергу, Президент Польщі Анджей Дуда наголосив, що запрошення на святкування 25-ї річниці Незалежності України є свідченням того, що Польща протягом 25 років була партнером України. Він нагадав, що Польща стояла поруч з Україною в усі важкі моменті її історії.

“Ми також стоїмо пліч-о-пліч, коли триває надзвичайно складний для України час і складний конфлікт на сході Української держави і окупація Криму. Польща в зв’язку з цим була, є і, я вірю, що буде разом з Україною, підтримуючи європейські прагнення України, як і трансатлантичні спрямування”, – наголосив  Дуда.

Президент Польщі повідомив, що запросив Президента України здійснити візит до Варшави вже 2 грудня.

Крім того Дуда зазначив, що мав конструктивну розмову з Порошенком в складних історичних питанням та заявив, що ці питання будуть надалі обговорюватися.

Нагадаємо, 22 липня Сейм Польщі ухвалив Сейм Польщі ухвалив постанову, якою визнав Волинську трагедію геноцидом поляків, вчиненим ОУН-УПА. За прогнозами українських експертів, це може призвести до значного охолодження взаємин між Києвом та Варшавою.

Читайте також:
Спікер Сейму, який визнав геноцид поляків українцями, просить Верховну Раду не робити дзеркальний крок

До Києва прибув президент Польщі – на парад та рятувати взаємини після “геноциду”

Наш парад – це сигнал ворогу: “Товарищ москаль, на Україну шуток не скаль!” – Порошенко. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна