Потішні “праймеріз” в ОРДЛО: чим це шоу небезпечне для України

На непідконтрольних Україні територіях Луганської та Донецької областей (у так званих “ДНР” та “ЛНР”) в неділю, 2 жовтня, відбуваються так звані “праймеріз”, або “попереднє громадське голосування”.

Зміст, вагу та загрози цього дійства проаналізувала “Новинарня“.

Симулякр від Суркова

Хоч які там проекти готує в тиші київських кабінетів Руслан Князевич і хоч що там заявляє навіть Джо Байден про Техас, Україна не поспішає реалізовувати “особливий статус Донбасу” та проводити місцеві вибори за участю сепаратистів.

Як відомо, вибори в ОРДЛО передбачені Мінськими угодами. Однак первинні вимоги Києва для проведення виборів на Донбасі – виведення російських військ, демілітаризація регіону, передача процесу під керівництво Центрвиборчкому України, безпека в регіоні для українських ЗМІ, спостерігачів тощо. Крім того, голосування внутрішньо переміщених осіб, які переїхали на підконтрольні Україні території.

Тож, не маючи дотриманих передумов, Верховна Рада України не приймає рішення ані про дату таких виборів, ані про закон, який їх унормує.

Сепаратисти час від часу ухвалюють фейкові рішення про проведення виборів без санкції Києва, навіть призначають якісь дати, але потім їх скасовують. Скажімо, із 24 липня “вибори” перенесли на 6 листопада, хоча зрозуміло, що і в переддень 99-ї річниці Великої Жовтневої революції легітимне голосування в ОРДЛО теж не відбудеться.

Сьогоднішні “праймеріз” сепаратистів – не лише “показуха”, а спосіб тиску Росії на Україну й Захід у справі наближення виборів на умовах Кремля (читай – легітимізації влади нинішніх бойовиків). І головна з цих умов – недопуск в ОРДЛО українського політичного впливу.

Як писали деякі ЗМІ, проведення “праймеріз” підконтрольний Кремлю ватажок “ДНР” Олександр Захарченко оголосив у травні після чергової зустрічі з помічником президента РФ Путіна Владиславом Сурковим, який є головним “куратором” ОРДЛО від Росії. Формально це називалося – “Сурков схвалив ідею”.

Не маючи легітимних підстав для проведення повноцінних виборів в ОРДЛО, московські зверхники “ДНР” і “ЛНР” вирішили влаштувати симулякр – копію того, що не існує в природі. У стилі – “дивіться, як ми можемо”.

Без жодних правових наслідків, але з претензією на наслідки пропагандистські й політтехнологічні.

praymeriz-dnr

Сепаратисти показують “всьому світу”, що вони нібито спроможні провести “чесні” вибори і без участі України, дотримавшись при цьому “стандартів свободи слова” і навіть залучивши фейкових “міжнародних спостерігачів”.

Як повідомляє російське агентство РІА “Новости”, “праймеріз” 2 жовтня є “підготовкою” до проведення місцевих виборів голів міст і районів у самопроголошених “республіках”.

Досить важливими можуть бути деталі цього опереткового дійства. І от що привертає увагу: сепаратисти відпрацьовують виборчий процес за участі не партій, а самовисуванців-мажоритарників.

Пробна куля чистої “мажоритарки”

Якщо в цивілізованому світі “праймеріз” – це внутрішні вибори в рамках певної партії для визначення її найкращих кандидатів, то в сепаратистів “ЛНР/ДНР” вони виглядають як загальне “тренувальне” голосування в деяких містах і селищах перед повноцінними виборами муніципальної влади, які колись могли б відбутися.

Отже, під час своїх опередкових “праймеріз” сепаратисти голосують за всіх кандидатів “скопом”, а не відбирають кращих представників певної політичної сили.

При тому що квазі-багатопартійна система у них нібито існує і в бюлетенях вказується членство так званих кандидатів у “громадських об’єднаннях”.

Так, “партією влади” у бойовиків “ДНР” є “Донецька республіка”, в “ЛНР” – “Мир Луганщині”, які підпорядковуються, відповідно, ватажкам Олександру Захарченку та Ігорю Плотницькому.

Примусовий вступ до цих організацій часто є умовою прийому людей на роботу, зокрема це стосується “держслужбовців”. Участь у голосуванні на “праймеріз” – відповідно, ще один “почесний обов’язок”, від якого спробуй відмовся.

Водночас відомо, що на випадок проведення місцевих виборів в ОРДО і ОРЛО розбудовується низка підконтрольних громадсько-політичних структур. Як заявляли в Антитерористичному центрі СБУ ще в січні, вони передбачені на випадок проведення партійних виборів.

Так, на території “ДНР” функціонує “Республіканська партія Донбасу”, громадські рухи “Вільний Донбас”, “Союз лівих сил Донбасу” та “Союз добровольців Донбасу”.
Свої “Народний союз”, “Фронт звільнення” та інші подібні утворення зареєстровано в ОРЛО.
На базі колишніх регіональних осередків КПУ було створено “Компартію ДНР” та “Компартію ЛНР”, які фактично підпорядковуються Комуністичній партії РФ.

Читайте також:
У “ДНР” начебто прийняли закон про націоналізацію майна України.
З винятками для своїх

Утім, крім “Донецької республіки” і “Миру Луганщині”, ідеться про фейкові проекти в умовах де-факто тоталітарного правління підтримуваних Кремлем угруповань Захарченка і Плотницького, які регулярно усувають бандитів-конкурентів в т.ч. фізично.

Тож переважно бюлетень “праймеріз”, наприклад, в “ДНР”, виглядає як умовне змагання ставленика Захарченка – висуванця “Донецької республіки” – і “другорядного”, переважно “позапартійного” кандидата.

byuleten-dnr-praymeriz

При цьому всі вважаються “самовисуванцями”. Принаймні так називає кандидатів офіційна пропаганда “ДНР”. На партійній приналежності не наголошується.

Власне, якби у “ДНР” і “ЛНР” існувала реальна політична конкуренція, їхні “праймеріз” виглядали б хоча так, як в РФ, де правляча “Єдина Росія” Путіна/Медведєва перед думськими виборами проводила “праймеріз” для формального визначення кандидатів лише від своєї партії.

Але Захарченко і Плотницький проводять саме загальні “попередні вибори”.

Спостерігачі в Україні припускають: такий підхід є свідомим кроком для відпрацювання суто мажоритарної моделі виборів, яка відріже українські партії від участі у теоретично можливих виборах в ОРДЛО.

А не секрет, що, навіть після гіпотетичної демілітаризації регіону, настрої більшості населення цих територій такі, що в разі застосування суто мажоритарної системи виразно проукраїнські політики не матимуть шансів бути обраними.

Як це відбувається й подається

“Праймеріз” проходять лише в деяких населених пунктах ОРДО й ОРЛО.

praymeriz-u-kuybishevskomu-rayoni-donetska-2

Другого жовтня о 08:00 за московським часом, який використосвують сепаратисти, відкрилися 208 “виборчих дільниць” на території, підконтрольній т. зв. “Донецькій народній республіці”.

В ОРДО під час “першого етапу” “жителі обирають кращих претендентів на пост мера Донецька (беруть участь 5 кандидатів), депутатів міськради (141 кандидат на 64 місця), депутатів .місцевих рад, а також глав селищ Олександрівка, Андріївка, Оленівка, Ларине, Любівка, Старомихайлівка і міста Моспине (всі вони адміністративно підпорядковані районам Донецька)”, – пише про так звані “праймеріз” на непідконтрольних Україні територіях Донеччини сайт сепаратистів ДАН.

Для “праймеріз ДНР” було віддруковано майже 600 тисяч бюлетенів.

Паралельно о 8-й ранку в ОРЛО відкрилися “всі 80 виборчих дільниць у всіх 54 округах Луганська, Олександрівська і селища Ювілейне”, повідомив ресурс сепаратистів “Луганськ-інформцентр” з посиланням на так званого члена тимчасової виборчої комісії проведення попереднього громадського голосування (праймеріз) Сергія Жабіна.

Для участі в цьому процесі під егідою “ЛНР” зареєструвалися 243 кандидати.

Жабін повідомив, що в роботі “дільничних виборчих комісій” беруть участь 720 осіб.

praymeriz-u-kuybishevskomu-rayoni-donetska-1

Привертають увагу формальні атрибути, на яких наголошують сепаратисти “ДНР” і “ЛНР”.
Це те, що вони вважають достатнім для визнання законності справжніх виборів: нібито вільна конкуренція, доступ ЗМІ, присутність міжнародних спостерігачів.

З огляду на те, що Київ вимагає надати можливість участі у виборах в ОРДЛО “своїм” переселенцям (потенційно проукраїнським), прикметною є поява в офіціозах “ДНР/ЛНР” новин про голосування на “праймеріз” внутрішньо переміщених осіб. Це нібито люди, які повернулися з-за лінії розмежування й тепер голосують у “республіках”.

Цим сепаратисти посилають сигнал: дивіться, для ВПО немає проблем із нашими виборами – хто хоче, може приїхати й проголосувати тут, а не десь у своїй громаді у Львові, Києві чи Ізюмі.

lnr-praymeriz-svoboda

Зокрема, ЛІЦ пише про те, що повернувся до Луганська такий собі Андрій Гребенюк. Він каже, нібито в Україні “немає безпеки фізичної, там немає безпеки волевиявлення”. Натомість тут (в “ЛНР”) “все на високому рівні, коли людина приходить, не боячись”.

Сльози розчулення накочуються на очі й мимоволі згадуєш найкращі зразки журналістики з газети “Правда” 1970-х років, коли читаєш звіти про голосування “зворотніх переселенців” на сайті ДАН:

dnr-praymeriz-svoboda

Особливий герой пропаганди – переселенець до “ЛНР” із підконтрольного Україні міста Щастя Олесандр Троян, який втік від “хунти” і тепер вільно дихає в Луганську:

lnr-praymeriz-svoboda-2

 

“Двадцять три засоби масової інформації, 147 журналістів звернулися за акредитацією з висвітлення попереднього голосування праймеріз в “Донецькій народній республіці”. Це і республіканські, і російські ЗМІ. Українські ЗМІ не зверталися за акредитацією”, – повідомляв прес-аташе так званої “тимчасової виборчої комісії ДНР” (ВрИК) Олег Баликін.

Ще один аспект уявної законності “праймеріз” – “міжнародні спостерігачі”.
Так, у “ДНР” похвалилися наявністю аж 22 міжнародних спостерігачів – із Фінляндії, Греції, Німеччини, Італії, Південної Осетії, Франції, Чехії, Сербії та ін., в “ЛНР” – ще більше, 30 спостерігачів із 15 країн.

Зокрема, з окупованої Росією території Грузії – “республіки Південна Осетія” (яка визнала “незалежність ДНР і ЛНР”, при тому що незалежність самої ПО визнала Росія) – приїхав цілий “голова парламенту” Анатолій Бібілов.

Джульєтто К'єза (праворуч)

Джульєтто К’єза (праворуч)

А окраса корпусу закордонних гостей “ДНР” – Джульєтто К’єза, італійський журналіст, письменник і громадський діяч комуністичного, антиамериканського спрямування, екс-депутат Європарламенту – ще до голосування заявив: “Бажаю Донбасу перемогти”.

“У день проведення попереднього голосування виборів в Донецьку я хотів би сказати тутешнім виборцям: не дивіться на Європу, будуйте свою демократію”, – закликав італієць.

Він зазначив, що на Заході практично блокована об’єктивна інформація про ситуацію на Донбасі, а “всі повідомлення про конфлікт “народних республік” з Україною носять пропагандистський характер”.

“Що стосується свободи слова, яка є складовою частиною демократії, то в Донецьку у мене з нею не було ніяких проблем: я вільно спілкувався з людьми, писав і відправляв свої матеріали, не відчуваючи ніяких обмежень і утисків”, – заявив К’єза.

Годі сумніватися, що ще станом на 13:00 сепаратистські сайти відрапортували: “Іноземні спостерігачі не виявили порушень в ході праймеріз”.

Безпека була ідеальна, явка – висока (за сім годин – 290 тисяч голосувальників лише в “ДНР”), “особливо активно голосувала молодь”.

lits-sposterigachi

Інтерпретації ватажків сепаратистів

Ватажок “ЛНР” Ігор Плотницький на дільниці в Луганську заявив: “Я сам із задоволенням беру участь у праймеріз, хоча це слово не зовсім наше, російське, але всі ми розуміємо значення цього заходу для “республіки”. Це дійсно дуже важливий крок на шляху визнання нашої республіки. Це говорить про те, що “Луганська народна республіка” може цивілізовано провести вибори. Ми готові до цих виборів. Я вважаю, що потрібно і своєчасно”.

Пропагандистські ресурси бойовиків наголошують, що “праймеріз” відповідають стандартам ОБСЄ і не суперечать Мінським угодами, а ці угоди приписують Україні провести повноцінні вибори в ОРДЛО.

Ватажок "ДНР" Олександр Захарченко під час голосування

Ватажок “ДНР” Олександр Захарченко під час голосування

Ватажок “ДНР” Олександр Захарченко, ще коли 4 липня видав заяву про проведення “праймеріз”, сказав, що вони “стануть попереднім етапом проведення виборів на наших територіях, свого роду “політичними навчаннями” напередодні можливих виборів”.

Зі слів очільників “ЛНР/ДНР” випливають головні месиджі всього цього дійства:

  • бойовики вже сформували своє політичне крило і на його основі – політичну систему;
  • “праймеріз” 2 жовтня буцімто засвідчили підтримку цієї системи населенням;
  • “зразкове” проведення “праймеріз” за мажоритарною схемою засвідчує непотрібність України, українських виборчкомів та політиків у легітимному виборчому процесі на територіях самопроголошених “молодих республік”.

“Ми самі забезпечимо дотримання всіх демократичних процедур: свободу ЗМІ, рівний доступ для кандидатів, можливість проголосувати всім – внутрішньо переміщеним особам і людям з обмеженими можливостями. Безпеку всіх учасників процесу і міжнародних спостерігачів я гарантую особисто”, – наводить слова Захарченка ДАН.

Ватажок “ДНР” акцентував увагу на тому, що “настав час для політичних перемог”.

Читайте також:
Захарченко зізнався, що сепаратисти в 2014 році самі спалили село Кожевня

“Народ ДНР повинен показати: ми побудували цивілізовану, правову державу, здатну на відкриті й чесні вибори”, – сказав Захарченко.

“Брати участь у виборах і перемогти в них повинні тільки ті самовисуванці, які готові відновлювати міста і інфраструктуру, піднімати економіку і розвивати соціальну сферу”, – цитує Захарченка його офіс 2 жовтня.

“Проведення праймеріз наблизить визнання “республік Донбасу”, – констатувала в свою чергу так звана “в.о. міністра закордонних справ ДНР” Наталія Никонорова.

І то нічого, що слово "нерусское"...

І то нічого, що слово “нерусское”…

Слабка реакція з Києва

Офіційний Київ вочевидь ставиться до “праймеріз” в ОРДЛО несерйозно і не вважав за потрібне на етапі їх підготовки робити акцентовані заяви з цього приводу.

Натомість “Україна повинна засуджувати на всіх рівнях проведення “праймеріз” у самопроголошених “республіках””, – заявляла у вересні “Укрінформу” представниця України в політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи з питань Донбасу Ольга Айвазовська.

“Сподіваюсь, що відповідні заяви будуть і з боку МЗС, і президента”, – казала вона.

Айвазовська зауважила, що відповідні заяви мають лунати і на зустрічі в “норманському форматі”, яка відбудеться восени.

За її словами, попереднє голосування перед “місцевими виборами” в ОРДЛО спрямоване на легітимізацію самого процесу “виборів”, які наразі не передбачені українським законодавством.

Ольга Айвазовська припустила, що після проведення “попереднього голосування” буде заявлено, “з ймовірністю 99 відсотків, що громадяни України, які там (в ОРДЛО) проживають, підтримують мажоритарну виборчу систему”.

“Це означатиме відсутність українських політичних партій у “виборчому процесі”, що заблокує переговорний процес по виборах у Мінську”, – підкреслює учасниця ТКГ Айвазовська, яка є також головою правління ВГО “Громадянська мережа “Опора”, що спеціалізується на моніторингу виборчих процесів.

Дарка Оліфер, прес-секретарка представника України в ТКГ Леоніда Кучми, на початку вересня зазначала, що “Україна висловила стурбованість організацією т.зв. “праймеріз”, які готуються в ОРДО”.
“Подібні заходи не відповідають Мінським домовленостями”, – заявляла речниця Кучми.

Політолог Сергій Таран, голова Центру соціологічних та політологічних досліджень “Соціовимір”, робить висновок: “Ніякого відношення до демократії так звані «вибори» на Донбасі не мають. Називати це «праймеріз» – це все одно, що називати терористів «ополченцями», російську місію – «місією звільнення», а анексію Криму – «референдумом»”.

Він погоджується: проведення “праймеріз” в ОРДЛО – це черговий спосіб тиску на українську владу.

“Для них вибори – це спосіб легітимізувати [окупаційних ватажків Донбасу]. А згодом і зняти санкції з Росії”, – вважає Таран.

Читайте також:
Голова “Опори” в Мінську готує правила виборів на Донбасі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.