Голова “Опори” в Мінську готує правила виборів на Донбасі

 

Голова правління “Громадянської мережі “Опора” Ольга Айвазовська стала ще однією представницею від України в політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи з урегулювання конфлікту на Донбасі та бере участь у переговорах у Мінську.
Про це громадська діячка написала на своїй сторінці у “Фейсбуці”.

“Політична підгрупа, до роботи якої я долучилась з 23 березня, розглядатиме сьогодні, 5 квітня, та півдня завтра, 6 квітня, модальності для місцевих виборів, а також амністію (завтра протягом двох годин)”, – зазначила Айвазовська.

При цьому голова ВГО “ГМ “Опора” визнала, що раніше мала неточне уявлення про наповнення переговорів у Мінську між представниками України, Росії та самопроголошених “ДНР/ЛНР”.

“Після мого першого візиту [в Мінськ] чітко стало зрозумілим, що інформаційні потоки та реальність навколо Мінська дещо відрізняються. Станом на зараз там немає ані “зради”, ані “перемоги”. Є процес, в рамках якого сторони надають своє бачення розвитку подій та не приймають поки стратегічних комплексних рішень”, – розповіла Ольга Айвазовська.

За її словами, українському суспільству “не вистачає інформації [з Мінська], яка б надавалась на постійній основні, з метою попередження пропаганди та маніпуляцій”.

Айвазовська так описала своє завдання на переговорах у Мінську: “щоб у разі, якщо вибори в окупованих районах Донбасу відбудуться, їх відповідність стандартам була якнайвищою”.

“Для цього готова і українській владі, і європейцям нагадувати про основоположні принципи інституту виборів, щодо яких не може бути подвійних трактувань”, – заявила голова громадської організації, яка вже тривалий час займається моніторингом виборчих процесів в Україні.

Прогнозуючи “не завжди адекватну критику” її роботи в переговорній підгрупі, Айвазовська зауважила, що вона “не політик і не популістка, не має потреби всім подобатись, тому ділитиметься враженнями від процесу без емоцій”.

“Часто громадській організації звинувачують у тому, що вони лише критикують, а не беруть на себе жодної відповідальності. Цей епізод про раціональну оцінку та пропозиції рішень”, – зазначила Айвазовська щодо своєї місії на переговорах щодо донбаського врегулювання.

Ірина Геращенко, яка з самого початку працює у складі Тристоронньої контактної групи в Мінську, так прокоментувала перший відгук Ольги Айвазовської: “Мені відразу цікаві були враження і погляд незалежного й авторитетного експерта (…) на роботу мінських груп, на Мінськ зсередини. Перше її враження дуже ключове і дуже точно сформульоване – це дійсно не зрада і не перемога, це марудна, рутинна робота”.

“Якщо всі наші зусилля хоч трохи допоможуть у врегулюванні кризи і припиненні війни – це і буде результат”, – додала Геращенко.

Як відомо, у складі політичної підгрупи Тристоронньої контактної групи з урегулювання конфлікту на Донбасі Україну досі представляли Роман Безсмертний та Володимир Горбулін.

Безсмертний за підсумками попередніх раундів переговорів неодноразово повідомляв, що сепаратисти категорично відкидають умови Києва щодо проведення виборів в ОРДЛО за участю українських партій, під юрисдикцією українських судів, ЦВК тощо.

Водночас проведення виборів в ОРДЛО вже найближчим часом стало однією з вимог Євросоюзу до України.

Читайте також:
Замість змін Конституції ЄС тепер вимагає від України виборів в ОРДЛО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна