В СБУ розповіли, як російські спецслужби створюють на окупованому Донбасі “багатопартійну систему”

 

Проросійські бойовики активно займаються розбудовою партійної системи на окупованій частині Донбасі. Там уже діють дві великі “провладні” партії, в які змушують вступати “держслужбовців”.
Про це в інтерв’ю газеті “Дзеркало тижня. Україна” розповів керівник Антитерористичного центру при СБУ Віталій Маліков.

“Соціальне невдоволення громадян зростає, і, усвідомлюючи поширення протестних настроїв, ватажки псевдореспублік, під патронатом своїх російських кураторів, намагаються створити на цих територіях політичну систему з ознаками тоталітарного режиму, – сказав Маліков. – Зокрема, формуються мережі силових, правоохоронних та спеціальних органів, які становитимуть основу для військово-поліцейської системи “державного управління”.

Паралельно у псевдореспубліках створюються політичні системи, очолювані ватажками сепаратистів, — ідеться про так звані громадські об’єднання “Донецька республіка” та “Мир Луганщині”, які підпорядковуються, відповідно, ватажкам “ДНР” і “ЛНР” Олександру Захарченку та Ігорю Плотницькому. Примусовий вступ до цих організацій є умовою прийому людей на роботу, зокрема це стосується “держслужбовців”.

Ці дві організації мають стати основними “провладними партіями ДНР/ЛНР”, за які люди мають голосувати у разі проведення ймовірних місцевих виборів.

При цьому для створення видимості демократії на випадок проведення місцевих виборів розбудовується низка фейкових і підконтрольних громадсько-політичних структур.

Так, на території “ДНР” вже функціонує “Республіканська партія Донбасу”, громадські рухи “Союз лівих сил Донбасу” та “Союз добровольців Донбасу”.

На теренах “ЛНР” зареєстровано організації “Луганський економічний союз”, “Народний союз”, “Луганський округ Донських козаків ВВД”, “Фронт звільнення”, “Єдина руська земля”, “Військове співтовариство Луганщини”, “Союз комуністів Луганщини” та “Луганська гвардія”.

На базі колишніх регіональних осередків КПУ створено “Компартію ДНР” та “Компартію ЛНР”, які фактично підпорядковуються Комуністичній партії РФ, уточнив представник АЦ СБУ.

На запитання, хто фінансує ці партії, Маліков сказав, що “неважко здогадатися. Особливо коли йдеться про питання, пов’язані з проведенням певних спеціальних операцій”, натякаючи на Росію.

Чи причетні до фінансування колишні “регіонали”, Маліков не коментує.
“Не можу це коментувати. Достовірної інформації на цю тему в мене поки що немає, оскільки платіжок не бачив. Єдине, що скажу, в кожному разі основними модераторами всіх процесів на сьогодні там є спецслужби Російської Федерації. Стосовно зв’язків із колишніми високопосадовцями,— на відповідні потреби використовуються, зокрема, кошти Януковича, Клименка та Захарченка, свого часу виведені з України”, – уточнив керівник Антитерористичного центру.
Ці кошти йдуть як на фінансування розбудови партій, так і на утримання бойовиків.

Читайте також:
СБУ: зараз на Донбасі 8,5 тисяч кадрових військових ЗС Росії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна