Турчинов назвав точні координати місця в “ДНР”, звідки бойовики обстріляли Оленівку

 

Обстріл контрольного пункту біля селища Оленівка на окупованій території 27 квітня, де загинули четверо мирних жителів і ще кілька отримали поранення, був ретельно спланований бойовиками. Про це заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов, повідомляє прес-служба РНБО.

“Цей цинічний провокаційний акт мав на меті дискредитувати в очах цивільного населення тимчасово окупованих територій і міжнародного співтовариства імідж України та її Збройних сил напередодні чергової зустрічі Тристоронньої контактної групи в Мінську і великого християнського свята – Великодня. Факти скоєного злочину свідчать про те, що провокація була заздалегідь ретельно спланованою”, – зазначив Турчинов.

Серед фактів підготовки провокації бойовиками “ДНР” Олександр Турчинов назвав те, що напередодні в Донецьк прибула група російських телекореспондентів, які одними з перших прибули на місце вчинення провокації і відразу здійснили пряме телевізійне включення з місця обстрілу.

Крім того, за його словами, починаючи з 26 квітня бойовики почали підготовку до провокації шляхом штучного створення черги на виїзді з населеного пункту Оленівка під надуманими приводами, затягуючи перевірку документів громадян, які виїжджали з окупованих територій.

Під обстріл із мінометів потрапили саме авто з людьми, які на ніч залишилися на дорозі в очікуванні дозволу переїхати на український бік.

Турчинов зазначив, що представник силового крила “ДНР” Едуард Басурін завчасно “прогнозував” і анонсував обстріл КПВВ українськими військами – нібито для переходу в наступ на цій ділянці.

“На підставі незаперечних фактів і свідчень місцевих жителів стає чітко зрозуміло, що обстріл цивільних громадян здійснювався з району фільтрувальної станції біля населеного пункту Ясне (північно-західна околиця Докучаєвська (47°47’28.7″ 37°37’59.4″)), яка знаходиться на підконтрольній бойовикам території на відстані близько 4 кілометрів від місця трагедії”, – додав секретар РНБО.

Олександр Турчинов підкреслив, що українська сторона неухильно виконує Мінські домовленості та взяті на себе зобов’язання, тоді як бойовики постійно порушують ці домовленості, погрожують і всіляко перешкоджають діяльності моніторингової місії ОБСЄ.

За його словами, докази непричетності ЗСУ до обстрілу є те, що спостерігачі російської і української сторони Спільного центру з контролю і координації питань припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін в період з 00.00 до 06.00 ранку 27 квітня не зафіксували жодного факту обстрілу Оленівки з артилерійських систем ЗСУ.

Також Турчинов заявив, що протягом останнього місяця немає жодного підтвердженого випадку порушення режиму припинення вогню з боку сил АТО в частині застосування артилерії в цьому районі.

Читайте також:
ОБСЄ: По Оленівці 27 квітня стріляли із західного напрямку

“Таким чином, наведені факти спростовують звинувачення російських пропагандистських ЗМІ у начебто причетності підрозділів Збройних сил України до загибелі людей в Оленівці та, відповідно, свідчать про здійснення комплексу провокаційних дій та кривавого теракту з боку російських окупаційних військ і  незаконних збройних формувань з метою дискредитації сил АТО та інформаційного прикриття подальшої військової ескалації конфлікту.

Такі випадки є черговим доказом злочину проти мирного населення та не можуть залишатися поза увагою. Їх мають ретельно розслідувати не лише в рамках Тристоронньої контактної групи, а й у міжнародному військовому трибуналі“, – констатував секретар Радбезу України.

Нагадаємо, що вчора штаб АТО пояснив, що бійці Збройних сил України фізично не могли обстріляти Оленівку насамперед тому, що відстань від першої позиції підрозділів ЗСУ до місця інциденту становить 6,6 км, тоді як дальність пострілу міномета – лише 4,2 км.

Раніше повідомлялося, що внаслідок вибухів чи обстрілів Оленівки, які було здійснено 27 квітня о 2:45 ночі, загинули четверо цивільних громадян (троє чоловіків і вагітна жінка) та ще кілька зазнали поранень.
Інцидент здобув великий розголос у сепаратистських та російських ЗМІ й соцмережах.

У штабі АТО одразу за фактом інциденту заявляли, що тієї ночі чули вибухи й обстріли з боку непідконтрольної території, але не відкривали вогонь у відповідь.

“Оленівка” – КПП сепаратистів неподалік лінії розмежування (з іншого боку – український КПВВ “Новотроїцьке”).

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна