У штабі АТО пояснили, чому ЗСУ не могли обстріляти Оленівку і вбити 4 людей

 

Від позицій Збройних сил України у Волноваському районі Донецької області до вулиці Леніна смт Оленівка, де вчора внаслідок мінометного обстрілу загинули четверо людей, – значно більша відстань, ніж максимальна дальність стрільби міномета.
Про це йдеться в спеціальній заяві штабу АТО “щодо недостовірної інформації, яку поширили представники незаконних збройних формувань, про трагічний інцидент у селищі Оленівка Волноваського району Донецької області 27 квітня 2016 року”.

“Виходячи з попереднього аналізу ситуації довкола трагічних подій у Оленівці, повідомляємо наступне.
Відстань від першої позиції підрозділів ЗСУ до місця інциденту становить 6,6 км.
Виходячи з тактико-технічних характеристик 82-мм мінометів, зауважуємо, що вони не могли застосовуватися на такій відстані, адже у міномета 2Б14 «Піднос» максимальна дальність стрільби становить 3000 метрів, а 2Б9 «Васильок» – 4200 метрів.
Таким чином, ведення прицільного вогню із зазначеного озброєння можливе лише з території, тимчасово підконтрольній незаконним збройним формуванням“, – ідеться в заяві штабу АТО, оприлюдненій у соцмережі.

Також речники штабу антитерористичної операції зауважили, що, згідно з Мінськими домовленостями, важке озброєння калібром понад 100 мм, зокрема 120-мм міномети та 122-мм гармати, відведено Збройними силами України “на встановлені відстані”.
“Переміщення українськими підрозділами такого озброєння в бік лінії розмежування не відбувалось, що підтверджується представниками СММ ОБСЄ”, – наголосили в штабі.

№Важливо наголосити, що спостерігачами російської сторони СЦКК в ніч з 26 на 27 квітня 2016 року не зафіксовано жодного випадку застосування артилерійських гармат з боку Збройних сил України у напрямку Оленівки”, – підкреслили в штабі АТО.

“Виходячи з вищевикладеного, трагічні події у селі Оленівка – це цинічна, заздалегідь спланована терористична акція, організована російсько-окупаційними військами, коли з метою дискредитації ЗС України ворог готовий обстрілювати мирних мешканців на підконтрольних бойовикам територіях.
Висловлюємо співчуття рідним та близьким загиблих у цій страшній трагедії”, – констатовано в заяві українського штабу.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що внаслідок вибухів чи обстрілів Оленівки, які було здійснено 27 квітня о 2:45 ночі, загинули четверо цивільних громадян (троє чоловіків і вагітна жінка) та ще кілька зазнали поранень.
Інцидент здобув великий розголос у сепаратистських та російських ЗМІ й соцмережах.

“Оленівка” – КПП сепаратистів неподалік лінії розмежування (з іншого боку – український КПВВ “Новотроїцьке”). Загиблі й постраждалі перебували в автомобілях, чекаючи ранку, коли можна буде перетнути лінію розмежування в бік підконтрольної Україні території.

У штабі АТО одразу за фактом інциденту заявляли, що тієї ночі чули вибухи й обстріли з боку непідконтрольної території, але не відкривали вогонь у відповідь.

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ сьогодні оприлюднила звіт за фактом обстрілу Оленівки. Встановлено, що снаряди впали за 650 м на північ від блокпосту, який контролюють проросійські бойовики так званої “ДНР” і який розташований на відстані 4 км на схід від лінії розмежування, ідеться у звіті СММ ОБСЄ.
Спостерігачі ОБСЄ провели аналіз двох вирв безпосередньо на місці інциденту та ще двох у житловому кварталі поблизу. За результатами аналізу СММ визначила, що вогонь вівся із західно-південно-західного напрямку. За попередньою оцінкою, тип зброї, яку було застосовувано, – артилерія калібру не менше 122 мм.

При цьому звіті ОБСЄ не повідомляється, кому підконтрольна територія, з якої було відкрито вогонь.

Сайт “Новости Донбасса” зазначав, що незадовго до 27 квітня представник силового крила угруповання “ДНР” Едуард Басурін анонсував можливі обстріли блокпосту в Оленівці з боку української армії. Він стверджував, що обстрілювати будуть для того, щоб контрольний пункт припинив роботу, і це дозволить українським військовим продовжити просування вглиб лінії зіткнення.
Одразу після обстрілу на місці події опинилися журналісти провідних російських каналів, які забезпечили “картинку”.

Також варто нагадати, що українська розвідка інформувала про підготовку провокацій на лінії зіткнення задля можливого наступу окупаційних військ.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна