Вибух на КПП в “ДНР”: 4 загиблих. Українські військові заперечують свою причетність

 

В інтернеті, особливо в соцмережах, сепаратистських та російських ЗМІ, сьогодні, 27 квітня активно поширюється інформація про нічний обстріл блокпосту угруповання “ДНР”, розташований у селищі Оленівка Волновахського району Донецької області.

Російські і “ДНРівські” медіа повідомляють про чотирьох чи п’ятьох загиблих мирних громадян, які залишилися на ніч в автомобілях на блокпосту з боку “ДНР”. У числі загиблих, як видно з відеосюжетів, є вагітна жінка. Вісьмох людей було поранено, інформують сепаратистські ресурси.

Сайт “Новости Донбасса” на цьому тлі зазначає, що нещодавно представник силового крила угруповання “ДНР” Едуард Басурін анонсував можливі обстріли блокпосту в Оленівці з боку української армії. Він стверджував, що обстрілювати будуть для того, щоб контрольний пункт припинив роботу, і це дозволить українським військовим продовжити просування вглиб лінії зіткнення.

Також варто нагадати, що українська розвідка інформувала про підготовку провокацій на лінії зіткнення задля можливого наступу окупаційних військ.

Сцени із загиблими, показані на відео, мають ознаки деякі постановочності: численні камери російського ТБ, обстріляна лікарня, убита вагітна жінка в салоні автомобіля; як повністю спалені здеформовані авто, так і посічені уламками мін машини, що стояли на дорозі – і все внаслідок “кількох мін” нібито з українського боку.

Кадр відео

Кадр відео

Онлайн-ресурси бойовиків стверджують, що вогонь по контрольно-пропускному пункту “Оленівка” був відкритий близько 02:45 з українських позицій з мінометів калібром 120 мм.

Спікер адміністрації президента України з питань АТО Олександр Мотузяник у коментарі ТСН заперечив цей обстріл. За його словами, бойовики обстрілювали позиції Збройних сил України поблизу Оленівки зі стрілецької зброї, проте вогонь у відповідь ЗСУ не вели.

ОНОВЛЕНО. Прес-офіцер оперативно-тактичного угруповання “Маріуполь” Віталій Кирилов підтвердив, що вночі в “сірій зоні” біля контрольно-пропускного пункту “Новотроїцьке” “підірвалися два автомобілі”. В результаті підриву постраждали семеро людей, четверо загинули.

“Це був не вибух, а підрив двох автомобілів. ЗСУ до цього інциденту не мають ніякого відношення. Вогонь вони не відкривали”, – цитує “Ліга” слова Кирилова.

На місце трагедії прибув ватажок терористів “ДНР” Олександр Захарченко. У бойовиків обурюються тим, що спостерігачі ОБСЄ приїхали в Оленівку “лише кілька годин потому”.
Згодом у Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ підтвердили загибель чотирьох людей на блокпосту в Оленівці.

Також на місці події перебувають для вивчання ситуації представники Спільного центру контролю і координації режиму припинення вогню.

Рух через контрольно-пропускний пункт “ДНР” в Оленівці наразі повністю перекрито.

Нагадаємо, штаб АТО щодня повідомляє про застосування бойовиками мінометів калібру 120 мм, заборонених Мінськими угодами. При цьому КПВВ “Станиця Луганська” на українському боці залишається закритим через обстріли терористів з початку квітня.

Читайте також:
“Красиво горять”. Подробиці знищення ПТУРом розрахунку бойовиків під Попасною. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна