Загибель людей біля зачиненого укриття в Києві: суд призначив перше засідання за обвинуваченням столичних посадовців

Суд призначив перше засідання за обвинуваченням столичних посадовців у справі щодо загибелі людей біля зачиненого укриття у Деснянському районі столиці в ніч на червня 2023 року.

Серед обвинувачених – директор Департаменту муніципальної безпеки Київської міської державної адміністрації, перший заступник голови Деснянської районної у місті Києві державної адміністрації, директор медичного закладу та його заступник.

Про це 8 травня повідомила Київська міська прокуратура.

Посадовців обвинувачують у тому, що вони не проконтролювали стан укриттів та їх доступність населенню, внаслідок чого 1 червня 2023 року біля зачиненого укриття у Деснянському районі загинули дві жінки та дитина, ще 7 людей отримали травми різного ступеня.

Досудовим розслідуванням встановлено, що загиблі та травмовані після сигналу “Повітряна тривога” намагались потрапити до укриття, розташованого в приміщенні “Центру первинної медико-санітарної допомоги №3” Деснянського району, однак двері укриття були зачинені.

“Всього визнано потерпілими від кримінального правопорушення 11 осіб. Потерпілими є родичі загиблих та люди, які травмувалися внаслідок вражаючих факторів від вибуху уламків ракети. Від них надійшли цивільні позови про солідарне стягнення із обвинувачених матеріальної та моральної шкоди в розмірі понад 10 млн. грн.”, – розповіли в прокуратурі.

Перше судове засідання відбудеться у Деснянському районному суді 30 травня 2024 року о 12:00.

Справа про закрите укриття. Передісторія

У ніч на 1 червня 2023 року під час атаки російських балістичних ракет на Київ загинули троє цивільних мешканців, у тому числі дитина 2013 року народження. Падіння уламків збитої ракети спричинило руйнування і жертви. Люди намагалися потрапити в укриття дитячої поліклініки у Деснянському районі, але двері були зачинені.

За цим фактом було розпочато кримінальне провадження. Були затримані чотири особи – охоронець, директор і заступник директора поліклініки, а також перша заступниця голови РДА.

Ця справа також стала підставою для чергових проявів політичного протистояння між офісом президента та міським головою Києва Віталієм Кличком.

21 червня суд відправив під цілодобовий домашній арешт на два місяці директора Департаменту муніципальної безпеки Київської міської держадміністрації Романа Ткачука. Йому оголосили підозру щодо службової недбалості, яка спричинила тяжкі наслідки у справі про загибель людей біля закритого укриття.

29 червня 2023 року Київський апеляційний суд змінив запобіжний захід охоронцю київської поліклініки №3 Вадиму Мошкіну, якого підозрюють у справі про зачинене укриття. Замість перебування у слідчому ізоляторі йому призначили нічний домашній арешт.

Фото: Дарина Коломієць / Суспільне

Читайте також:
Київ: школярів не пустили до укриття під час тривоги, бо вони були з собакою. Прокуратура почала слідство

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна