Може створити прецедент: британець, який воював за Україну, виграв суд проти РФ через жорстоке поводження в полоні

Колишній британський військовий Шон Піннер, який воював на боці України й потрапив у російський полон у 2022 році в Маріуполі, виграв суд проти Росії.

Про це пише видання The Daily Mail, повідомляє “Радіо Свобода“.

Рішення про матеріальну компенсацію за тортури в російському полоні ухвалив Солом’янський районний суд Києва, до якого британець подав позов у жовтні 2023 року. Про яку суму йдеться, не уточнюється.

Москва, ймовірно, проігнорує це рішення, але справа може створити прецедент для того, щоб ще більше військовополонених подали скарги на Росію, зазначає The Daily Mail.

Сам Піннер у коментарі виданню заявив, що має намір продовжити розгляд своєї справи в британських судах.

“Ми вже розпочали цей процес і ми не здамося. Росія має понести відповідальність за те, як вони обійшлися зі мною, і це (рішення українського суду) перший крок… Коли Росія повернеться до реального світу, їй доведеться врегулювати ці судові справи… Йдеться не про сьогодення, а про майбутнє, може, через 10 або 20 років”, – цитує Піннера видання The Sun.

Видання також зазначило, що ще один британець Ейден Аслін, який був із Піннером у російському полоні, має намір незабаром позиватися проти Росії.

Піннер та Аслін були звільнені з полону, в якому вони провели пʼять місяців, у вересні 2022 року. В інтервʼю виданню The Daily Mail вони розповіли про тортури в російському полоні. За словами британців, тортури в увʼязненні могли тривати кілька годин: полонених били струмом, завдавали їм ножових поранень, інсценізували смертну кару.

На початку червня 2022 року підконтрольне Москві угруповання “ДНР” засудило до страти Піннера та Асліна, а також марокканця Саадуна Брагіма, які воювали на Донбасі в складі українських військ.

Громадяни Великої Британії Шон Піннер (крайній праворуч) та Ейден Аслін і підданий Королівства Марокко Саадун Брагім у “суді ДНР”, червень 2022 року

Піннера, Асліна і Брагіма разом зі ще сімома іноземцями було звільнено з полону РФ під час великого обміну полоненими за посередництва Саудівської Аравії.

Довідково

Підданий Великої Британії Ейден Аслін під час поїздки Україною познайомився зі своєю майбутньою нареченою і залишився жити в країні, а в 2018 році присягнув і став служити в 36-й бригаді морської піхоти ЗСУ.

Разом із Асліном у полоні опинився його друг, 48-річний колишній військовий Королівського англійського полку Шон Піннер. У 2018 році, як і Аслін, він офіційно приєднався до ЗСУ та служив у 36-й бригаді морської піхоти. Він уклав контракт із ЗСУ терміном до кінця 2022 року. Після демобілізації планував займатися гуманітарною роботою.

Читайте також:
Звільнені з російського полону британські добровольці Гардінг і Аслін розповіли про тортури у Донецьку

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна