НАБУ і САП затримали ексрадника ОП, посадовця СБУ Артема Шила: звинувачують у схемі заволодіння майже 95 млн грн УЗ на закупівлях

Національне антикорупційне бюро України та Спеціалізована антикорупційна прокуратура викрили організовану групу, яка заволоділа майже 95 мільйонами гривень АТ “Укрзалізниця” на закупівлі трансформаторів за завищеними цінами.

Про це повідомила пресслужба НАБУ 2 квітня.

Правоохоронці не назвали імені підозрюваних. Як повідомив ТГ-канал NABU Daily, який веде журналіст Олег Новіков, серед них – колишній радник Офісу президента, посадовець Служби безпеки Артем Шило. Саме він, за версією слідства, очолює цю організовану групу. Його затримали.

З червня по грудень 2022 року лідер групи через підконтрольних службових осіб АТ “Укрзалізниця” забезпечив обрання наперед визначеної компанії постачальником силових трансформаторів за завищеною вартістю.

Зокрема, він організував підготовку та направлення до УЗ листа “Щодо загроз державній безпеці”, який став підставою для відхилення пропозицій інших учасників закупівлі зі значно вигіднішими ціновими умовами.

Важливо, що компанію-переможця контролює громадянин Республіки Білорусь, який має зв’язки з РФ.

Цей “переможець” через зареєстровану в Болгарії контрольовану фірму-прокладку закупив трансформатори у виробника в Узбекистані та перепродав УЗ за ціною, штучно збільшеною майже вдвічі.

Унаслідок реалізації схеми впродовж 2022-2024 рр. “Укрзалізниця” зазнала збитків на суму 94,7 млн грн, якими учасники злочину заволоділи та розпорядилися на власний розсуд.

Завдяки діям детективів та прокурорів суд наклав арешт на 53 млн грн на банківських рахунках компанії-постачальника.

Нині затримано лідера, співорганізатора та двох учасників організованої групи. Попередня кваліфікація: ч. 3 ст. 27 ч. 5 ст. 191, ч. 5 ст. 27 ч. 5 ст. 191 КК України.

Хто такий Артем Шило

Артем Шило. Фото: BIHUS.INFO

Артем Шило працює в СБУ з 2012 року, з 2016 року працював у департаменті протидії кіберзлочинам.

У 2021 році звільнився з СБУ та став радником офісу президента.

Влітку 2022 року Шило повернувся в СБУ як керівник Головного управління контррозвідувального захисту обʼєктів критичної інфраструктури та протидії фінансуванню тероризму.

“В анонімних замовних публікаціях його звинувачували у крадіжках грошей з банківських рахунків, нібито здійснених за допомогою хакерів, чию діяльність і контролював департамент Шила. Жодних доказів корупції не було, але його родина не бідувала. Журналісти “Схем” виявили, що родина Шила має маєток під Києвом, оформлений на батька-сбушника. Йдеться про котедж у “Золоче” (село Вишеньки) в Бориспільському районі”, – писали “Наші гроші”.

У 2021 році з СБУ були звільнені безпосередній начальник Шила Олексій Корнійчук з Департаменту інформбезпеки та Василь Малюк – тодішній перший заступник голови СБУ – начальник головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю (главк “К”).

Шило повернувся на роботу у Службу безпеки відразу після того, як СБУ очолив Василь Малюк, зазначали “Наші гроші”, називаючи Шила “кадром Олега Татарова”.

13 березня 2024 року “Економічна правда” з посиланням на джерела в правоохоронних органах повідомила, що Артем Шило більше не очолює Головне управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ, проте залишився працювати в структурі СБУ.

Однією з імовірних причин його відставки з керівної посади називали необґрунтоване збільшення справ, які СБУ розслідує проти бізнесу.

Читайте також:
НАБУ та САП відкрили справу проти голови АМКУ Кириленка після розслідування “Схем” про майно його родини на 70 млн грн

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна