НАБУ та САП відкрили справу проти голови АМКУ Кириленка після розслідування “Схем” про майно його родини на 70 млн грн

Спеціалізована антикорупційна прокуратура  та Національне антикорупційне бюро розпочали кримінальне провадження щодо голови Антимонопольного комітету Павла Кириленка за статтями “незаконне збагачення” та “декларування недостовірної інформації”.

Про це 25 березня пише “Суспільне” з посиланням на САП.

Правоохоронці розпочали кримінальне провадження 22 березня – наступного дня після виходу матеріалу “Схем” (проєкт “Радіо Свобода”), у якому йшлося, що родичі з боку дружини Кириленка придбали “елітне майно”, яке не відповідає їхнім заробіткам.

Йдеться про великий маєток та дві земельні ділянки під Києвом, 200 квадратних метрів офісної нерухомості в столиці, два кросовери, три квартири з паркомісцями в елітних житлових комплексах Києва та четверо апартаментів з паркомісцями в Ужгороді, оформлені на батьків та бабусю дружини. “Схеми” з’ясували, що ніхто з родичів Кириленка не має бізнесу, а офіційних доходів родини не вистачило б, щоб придбати все це коштовне майно. При цьому, посадовець не вказував в декларації нерухомість та авто, якими користується його родина.

У коментарі “Схемам” Кириленко заявив, що джерело статків – це стартовий капітал родини, який був сформований у 90-ті роки, коли бабуся його майбутньої дружини вигідно продала акції заводу “Стирол” у Горлівці, отримані нею як працівницею заводу. Знайти офіційне підтвердження цим операціям журналістам не вдалось. Родичі Кириленка також не змогли надати документальних підтверджень цій версії походження статків сім’ї, заявляючи, що “все залишилось в окупованій Горлівці”.

“Прокурорами САП та детективами НАБУ за результатами опрацювання інформації оприлюдненої у журналістському розслідуванні програми розслідувань “Схеми”: Як родина ставленика Зеленського Кириленка “обросла” елітним майном на 70 млн грн під час війни” та “Голова АМКУ Кириленко не задекларував нерухомість та авто, якими користується він і його родина” до Єдиного реєстру досудових розслідувань 22.03.2024 внесено відомості про вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ст. 366-2 та ст. 368-5 КК України“, — зазначили правоохоронці.

Досудове розслідування здійснюється детективами НАБУ. Наголошується, що голова АМКУ Кириленко станом на день надходження запиту не є підозрюваним або обвинуваченим у кримінальних провадженнях, процесуальне керівництво в яких здійснюється прокурорами САП.

Що відомо про Павла Кириленка

Павло Кириленко родом з Донецької області, з окупованої з 2014 року Макіївки. Кириленко має юридичну освіту: закінчив Національну юридичну академію ім. Ярослава Мудрого у Харкові, працював у прокуратурах Донецької області, АР Крим і в Генпрокуратурі.

Керував Донецькою обласною військовою адміністрацією понад чотири роки — з літа 2019-го. Перед тим він був на посаді військового прокурора Ужгородського гарнізону Західного регіону.

У 2022 році на посаді начальника Донецької ОВА зарплатня Павла Кириленка з урахуванням окладу, надбавок та премій склала 846 тисяч 991,21 гривні.

5 вересня після погодження уряду, президент Володимир Зеленський підписав указ про звільнення Кириленка з посади керівника Донецької обласної військової адміністрації. Як було написано в документі, Кириленко подав відповідну заяву.

6 вересня 2022-го Верховна рада підтримала кандидатуру Кириленка на посаду голови Антимонопольного комітету.

Читайте також:
Незаконно збагатився на майже 58 млн грн. Затримано експосадовця ЗСУ з продовольчого забезпечення тилу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна