У Генштабі Польщі назвали “навмисною дією” заліт у повітряний простір країни російської ракети Х-101

Голова Генерального штабу Війська Польського генерал Вєслав Кукула заявив, що інцидент із перетином російською ракетою повітряного простору Польщі в ніч на 24 березня був “значною мірою навмисною дією”.

Його заяву цитує радіостанція RMF FM.

За словами Кукули, у неділю польський повітряний простір порушила крилата ракета Х-101, траєкторія якої програмується.

“Російські ракети мають відносно низьку точність, тому можливі будь-які варіанти, як навмисне програмування ракети таким чином, так і те, що вона просто відхилилася від певної запрограмованої траєкторії”, – додав Кукула.

Також начальник генерального штабу збройних сил Польщі прокоментував, чому не було ухвалено рішення про збиття російської ракети.

“Такі цілі на межі двох країн складні у сенсі дилеми – збивати чи ні. Тому що наслідки знищення з нашого боку можуть спричинити ненавмисні ефекти по іншій стороні. І так само може бути коли Україна стріляє в таку ракету. Така ракета може впасти на території Польщі і спричинити певні наслідки. Тому ми, насамперед тут сьогодні, підходимо до цього таким чином, що вважаємо, що це була значною мірою навмисна дія“, – заявив польський генерал.

Раніше речник міністерства закордонних справ Польщі Павел Вронський повідомив, що посол Росії у Варшаві Сергій Андрєєв не з’явився на зустріч в МЗС, де йому мали вручити ноту протесту у зв’язку з порушенням польського повітряного простору російською ракетою.

“Нас цікавить, чи виконує пан посол вказівки МЗС у Москві, та чи здатен він належним чином представляти інтереси РФ у Варшаві”, – зауважив з цього приводу Вронський.

За його словами, польську ноту протесту щодо ракети, яка порушила повітряний простір країни, передадуть в МЗС Росії “іншим шляхом”.

Читайте також:
Чому армія Польщі не збиває російські ракети: польський військовий оглядач назвав 4 причини

Контекст

Як писала “Новинарня“, одна з російських крилатих ракет, якими країна-агресор атакувала західні області України в ніч на 24 березня, залетіла на територію Польщі. Це визнало міноборони Польщі у соцмережі Х.

“О 4:23 сталося порушення повітряного простору Польщі однією з крилатих ракет, запущених цієї ночі авіацією дальньої авіації Російської Федерації. Цілями ударів були міста Західної України”, — йдеться в повідомленні.

Об’єкт увійшов у польський простір поблизу міста Осердов (Люблінське воєводство) і пробув там 39 секунд.  Протягом усього польоту за ним спостерігали військові радари.

“Сьогодні вночі були запущені всі необхідні процедури для забезпечення безпеки повітряного простору Польщі. Серед іншого була активізована польська та союзницька авіація”, — додали в міноборони Польщі.

Коли стало відомо про ракетний удар по Львівщині, Польща підняла в повітря дві пари F-16.

“Ракети, які мають на борту пілоти, могли б збити цей обʼєкт, якби він залетів глибше і загрожував нашій безпеці, але після 39 секунд він покинув нашу територію”, – сказав радник міністра оборони Мечислав Бєнєк.

Читайте також:
Польща знову піднімала в небо авіацію через масовану ракетну атаку РФ по Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.